IRL naiskogu: vanemapalk ja pension ei saa olla pühad lehmad

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu elanikkond kahaneb jõudsalt.
Leedu elanikkond kahaneb jõudsalt. Foto: Caro / Scanpix

Isamaa ja Res Publica Liidu naiskogu leiab, et riik peaks hakkama kärpima ka vanemapalka ja pensione, kuna vastasel juhul tuleb piirata teisi sotsiaalkulutusi, mis lööks aga eriti valusalt ülejäänud abivajajaid.

IRL naiskogu kutsub üle vaatama sotsiaalkulutuste tegemise põhimõtteid, sest rasketel aegadel tuleb teha otsuseid, mis oleksid õiglased ja vastaksid riigi rahakoti võimalustele, teatas naiskogu oma pressiteates. Vastasel juhul tuleb need otsused langetada tulevikus ja need võivad naiskogu hinnangul olla palju rängemad.

Naiskogu arvates käivad tänased sotsiaalkulutused Eesti riigile ja maksumaksjatele lähematel aastatel selgelt üle jõu, viivad riigi pankrotikursile ja seetõttu on kärped ka selles valdkonnas vältimatud.

Samas rõhutab naiskogu, et paindumatus pensionide ja vanemapalga osas tähendab seda, et ülejäänud sotsiaalkulusid tuleb kärpida palju enam ja see lööks teisi abivajajaid väga valusalt ning pole seetõttu lihtsalt reaalne.

«Kui seda ei tehta, paneme oma eakad ja noored pered tulevikus palju raskemasse olukorda, sest kui reservid saavad otsa ja on vaja võtta laenu, tuleb teha juba hoopis valusamaid otsuseid, sõltumata sellest, mida keegi kunagi lubanud on,» ütles naiskogu juht Kaia Iva.

Tema sõnul oleks õigem teha rasked otsused kohe, mitte nendega oodata, kuni on hilja.

Tema sõnul on nn pühade lehmade hoidmise asemel tähtis, et noortel peredel oleks ka tulevikus töökohti, mis aga sõltub otseselt sellest, kas meie riik on usaldusväärne või mitte.

Naiskogu annab Iva sõnul endale aru, et riigil ja peredel on rasked ajad. «Kuid ka ajal, mil on selge vajadus kulutuste, ka riigi sotsiaalkulutuste vähendamiseks on võimalik poliitilise võitluse asemel ühe või teise toetuse eest algatada sisulisi initsiatiive, mis suurendaks sotsiaalset sidusust ning perede heaolu,» kinnitas Iva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles