Lenk tahab teada saada vigase valimistulemuse edastajat

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna rõõmurõkatus pärast seda, kui ekslikult teatati, et partei sai kolm kohta. Juubeldavad Heimar Lenk, Marika Tuus, Vilja Savisaar ning viimase sõbranna Ülle Johanson.
Keskerakonna rõõmurõkatus pärast seda, kui ekslikult teatati, et partei sai kolm kohta. Juubeldavad Heimar Lenk, Marika Tuus, Vilja Savisaar ning viimase sõbranna Ülle Johanson. Foto: Liis Treimann

Keskerakondlasest riigikogulane Heimar Lenk tahab vabariigi valimiskomisjoni esimehelt Heiki Sibulalt teada saada, kes otsustas europarlamendi vigaste tulemuste avalikustamise, mis lubas keskparteile kolme mandaati.

«Mis juhtus valimiste ööl valimiskomisjonis, kes otsustas esimese vigase tulemuse väljastamise ja avalikkusele teatamise?» küsis Lenk kirjas Sibulale. Samuti tahab ta teada saada, mis valimistulemused hilinesid ning mis kell ja kust saabusid need poolsada häält, mis valimiste tulemust muutsid.

Samuti huvitab Lenki eletroonilise hääletamise täpsemad tulemused. Tema hinnangul ei saanud komisjon oma tööga hakkama ning ta päris ka seda, et «kas komisjoni esimees kavatseb skandaali tõttu ametist tagasi asuda?»

Valimispäeva, 8. juuni õhtul jõudis meediasse algselt teave, et Keskerakond on saanud Eesti kuuest mandaadist europarlamendis kolm ning partei valimispeol lõi lõkkele pöörane võidujoovastus. Vaid poolt tundi hiljem selgus aga, et tegelikult sai erakond kaks mandaati ning partei valimispidu jahtus seejärel kiiresti maha.

Keskerakond lasi seejärel mitmeid kordi hääli üle lugeda ning kuigi parteidele antud häälte arvud mitu korda muutusid, siis mandaatide jaotus jäi samaks. Kolmanda mandaadi saamisest jäi samas parteil üsna napilt puudu - oleks piisanud kui sotsid oleksid saanud 30 häält vähem või Keskerakond 90 häält rohkem.

«Siiani pole täpselt selge, kui palju kusagil hääli ümberlugemiste tulemusel erakondadele juurde tuli või ära läks,» märkis Lenk. «Elektroonilise hääletamise tulemused on hoopis salajas hoitud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles