Reformierakonnale teeb rõõmu kõrgharidusega valijate toetuse kasv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Reformierakonnale teeb heameelt, et parteide populaarsusuuringu viimaste tulemuste järel on kasvanud Reformierakonna toetus kõrgharidusega valijate hulgas.

«Üldise muutustevaeste perioodi taustal võib välja tuua mõned trendid. On näha, et Reformierakonda on viimastel kuudel asunud järjest rohkem toetama kõrgharidusega valijad,» ütles Reformierakonna peasekretär Martin Kukk BNSile.

Ta tõi esile ka seda, et aasta algusega võrreldes on Reformierakonna poolehoidjate hulgas rohkem 51-aastaseid ja vanemaid Eesti inimesi.

Reformierakonna aseesimehe, rahandusministri Jürgen Ligi sõnul oli talle väike üllatus, et mitmeharulised rahastamissegadused ei ole seni kahjustanud sotsiaaldemokraatide reitingut. «Seni on olnud skandaalide suhtes ükskõikne vaid Keskerakonna valija. Ma ei ole Keskerakonnaga nõus, et valija seda nende pakutavad «alternatiivi» ka tegelikult lõpuks soovib, ega usu, et sotside valija jääbki ükskõikseks,» arutles Ligi.

Seni on olnud skandaalide suhtes ükskõikne vaid Keskerakonna valija. Ma ei ole Keskerakonnaga nõus, et valija seda nende pakutavad «alternatiivi» ka tegelikult lõpuks soovib, ega usu, et sotside valija jääbki ükskõikseks.

«Aga mingi seaduspära siin on - Reformierakonna ja IRLi populaarsus kannatab palju tühisemate asjade pärast ning nende suhtes ollakse nõudlikumad,» lisas Ligi.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Tiit Riisalo ütles erakondade toetusnumbreid kommenteerides, et erakonnad tegelevad ilmselgelt valimisteks valmistumisega.

«Erakonnad on ilmselgelt tegelemas ettevalmistustega sügisel toimuvateks valimisteks ning ka IRL on üle Eesti väljas kuulamistelkidega ja analüüsimas IRLi üleriigilisele küsitlusele laekunud tagasisidet,» ütles Riisalo BNSile.

IRLi toetus oli Riisalo hinnangul viimaste kuude lõikes tavapärane, sest erakonna toetus on kõikunud 14-16 protsendi vahemikus.

Populaarseima partei tiitlit hoidis juulis sarnaselt eelmise kuuga Keskerakond, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Emori üle-eestilisest 899 vastajaga küsitlusest. Keskerakonda toetas Emori viimases küsitluses 28 protsenti vastajatest, SDEd toetas 26 protsenti, Reformierakonda 24 protsenti ja IRLi 14 protsenti vastanutest. Juulis erakondade eelistuse proportsioonid võrreldes juuniga ei muutunud.

Neid, kel eelistus puudus, oli juulis 46 protsenti, juunis oli vastav näitaja 44 protsenti. Opositsioonierakondade kogutoetus oli juulis 54 protsenti ja võimuparteidel 38 protsenti.

Parlamendivälistest erakondadest kogus Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kaks protsenti, Eestimaa Rohelised kolm protsenti ning Iseseisvuspartei ja Kristlikud Demokraadid ühe protsendi toetust.

Emor küsitles 25. juunist kuni 24. juulini 899 valimisealist kodanikku. Emor esitab andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus, mis muudab reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles