«Siioni tarkade protokollid» kadus reformierakondlase blogist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Siioni tarkade protokollid»
«Siioni tarkade protokollid» Foto: Wikipedia.org

Reformierakondlase Talis Kitsingu blogisse pühapäeval ülespandud vaenu õhutavaks teoseks peetav teos «Siioni tarkade protokollid» kadus sealt mõne tunniga.

Kui veel õhtupoolikul oli teos Kitsingu blogis veel nähtaval, siis kella 18 ajal ilmus tema ajaveebi aadressile kiri «Vabandust. Minu koduleht pole hetkel avatud.».

Mees ise põhjendas vastuolulise teose internetti panekut sõnavabadusega.

«Ma ei vihka ühtegi rahvust. Juutide vastu pole mul absoluutselt midagi. Aga mulle ei meeldi, et Eestis on sõnavabadusel topeltstandard. Mind netis laimata ja solvata tohib aga juutide kohta ei tohi midagi öelda? Nüüd minu poolt midagi sõnavabaduse kaitseks!» kirjutas Kitsing oma blogis.

Talis Kitsing sai avalikkuse ees tuntuks mõne aasta eest Kanal 2 tõsielusarjas «Baar» osaledes.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles BNSile, et erakond kindlasti ei toeta rahvuslikku vaenu õhutava teksti avaldamist, ükskõik millega seda põhjendatakse.

Michal ütles kella 17.45 ajal BNSile, et Reformierakond teeb kõik endast oleneva, et «Siioni tarkade protokollid» reformierakondlase blogist kiiresti maha võetaks.

Michali sõnul on võimalik, et seoses selle teksti internetti panekuga võib üles kerkida Kitsingu Reformierakonda sobivuse küsimus. Kui Reformierakond seda arutama hakkab, teeb seda tõenäoliselt piirkonna juhatus või aukohus.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Andres Kahar ütles BNSile, et seaduse kohaselt ei ole "Siioni tarkade protokollide» levitamine Eestis karistatav.

«Eestis ei ole ühtegi keelatud teost, seega pole selle teose internetti panemine kuritegu. Seaduse järgi saab mingit tegu käsitleda vaenu õhutamisena alles siis, kui sellele järgneb tagajärg,» lausus Kahar.

Tema sõnul on selge, et «Siioni tarkade protokollide» ineternetti panek ei ole kõige targem tegu, kuid seadust Talis Kitsing sellega rikkunud ei ole.

Kahar lisas, et igaüks, kes tunneb, et sellise teose avaldamisega on tema õigusi rikutud, võib pöödrduda kohtu poole.

«Siioni tarkade protokollid» on tekst, mis esitab väidetavaid juutide maailmavallutamise plaane. See avaldati esmakordselt vene keeles 1903. aastal Peterburi ajalehes Znamja.

«Siioni tarkade protokolle» on kasutatud enamasti antisemitismi õhutamiseks ning seda on korduvalt välja antud ja tõlgitud paljudesse keeltesse. Raamatus on esitatud plaan, kuidas targad juudid peaksid tegutsema selleks, et saada enda kätte võim kogu maailmas.

«Siioni tarkade protokollid» ilmusid viimati eesti keeles 1996. aastal. Järgnenud kohtuprotsessil langetatud otsuse kohaselt hävitati suurem osa raamatu tiraažist.

Kahar märkis, et 1996. aastal hävitati raamatu tiraaž kohtu otsusega ning ka tookord ei olnud hävitamise põhjus see, et tegemist oli keelatud kirjandusega, vaid segadus raamatu autori nimega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles