Saar: erakondliku eelistuseta inimeste arvu kasv on tõsine signaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretäri Indrek Saare hinnangul on erakondliku eelistuseta inimeste arvu kasv tõsine signaal.

«Koos usaldusega valitsuse vastu langeb ka inimeste usk poliitikute vastu tervikuna,» ütles Saar BNS-ile, kommenteerides erakondade juulikuu toetusnumbreid. «Kuigi ainuke muutus on poliitikas pettunute osakaalu tõus kaks protsenti, mis ei ole iseenesest suur muutus, siis pikemaajalisem suund, kus eelistust mitte omavate inimeste osakaal on juba väga lähedal poolele valijatest, on tõsine signaal,» lisas Saar.

«Kurb, et valitsuskoalitsioon seda jätkuvalt tuima näoga ignoreerib ja ei ole valmis mingiteks sisuliseks muutusteks, mis pööraksid riigi näo veidigi rohkem inimeste suunas. Lühikeses perspektiivis võib see tuua kaasa äärmuslike poliitiliste jõudude esiletõusu ja pikemas perspektiivis veelgi suureneva väljarände,» sõnas Saar.

Populaarseima partei tiitlit hoidis juulis sarnaselt eelmise kuuga Keskerakond, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Emori üle-eestilisest 899 vastajaga küsitlusest.

Keskerakond toetas Emori viimases küsitluses 28 protsenti vastajatest, SDE-d toetas 26 protsenti, Reformierakonda 24 protsenti ja IRL-i 14 protsenti vastanutest. Juulis erakondade eelistuse proportsioonid võrreldes juuniga ei muutunud.

Neid, kel eelistus puudus, oli juulis 46 protsenti, juunis oli vastav näitaja 44 protsenti. Opositsioonierakondade kogutoetus oli juulis 54 protsenti ja võimuparteidel 38 protsenti.

Parlamendivälistest erakondadest kogus Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kaks protsenti, Rohelised kolm protsenti ning Iseseisvuspartei ja Kristlikud Demokraadid ühe protsendi toetust.

Emor küsitles 25. juunist kuni 24. juulini 899 valimisealist kodanikku. Emor esitab andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus, mis muudab reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles