Savisaar: kolme suure eurofraktsiooni aeg on ümber

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa parlamendi hoone Strasbourgis.
Euroopa parlamendi hoone Strasbourgis. Foto: Aivar Aotäht

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar leidis partei volikogul peetud sõnavõtus, et senise kolme suure saadikurühma domineerimise aeg Euroopa Parlamendis on läbi saanud.

Keskerakonna volikogul andis erakonna esimees ülevaate poliitiliste jõujoonte muutumisest Euroopas, vahendas erakonna pressiesindaja.

Savisaar põhjendas võimuolevate parempoolsete parteide edu Saksamaal, Prantsusmaal ja mitmel pool mujal sellega, et parempoolsed valitsused muutsid majanduskriisi tingimustes paindlikult oma poliitikat, asusid kiiresti majandust riiklikult suunama ja koostama seninägematuid riiklikke abipakette kriisi leevendamiseks.

Savisaar juhtis tähelepanu sellele, et Eesti Valitsus pole midagi sarnast teinud ja seetõttu jäidki mõlemad valitsevad parempoolsed parteid vasakule tiivale selgelt alla.

Keskerakonna esimehe hinnangul kaotasid Euroopa parlamendis kohti kõik saadikurühad peale roheliste.

«Juurde tuli aga kuhjaga end poliitiliselt määratlemata saadikuid – kokku 93, kelle sekka hetkel platseerub ka meilt Indrek Tarand. Briti tooride eestvedamisel kavatseb suurem osa neist luua uue euroskeptikute fraktsiooni, mis võib saada parlamendis suuruselt kolmandaks ning sellega muutuks konservatiividest euroskeptikud esimeseks
kaalukeeleks,» lausus Savisaar.

«Võrreldes eelmise kossseisuga on Euroopa parlament poliitiliselt oluliselt killustatum – senise kolme suure fraktsiooni domineerimise aeg on läbi – poliitiline aritmeetika annab võimalusi kümneteks uuteks kombinatsioonideks ning eks aeg näitab, kuidas
kõiki Euroopa Liidu rahvaid esindav parlament sellisena toime tuleb,» leidis ta.

Savisaar juhtis tähelepanu ka sellele, et Suurbritannias ja Tšehhimaal võitsid parempoolsed euroskeptikute parteid, kes Euroopa Rahvapartei fraktsiooni ei kuulu.

Erakonna esimees avaldas arvamust, et esimeseks tõsisemaks testiks europarlamendile saab olema Euroopa Komisjoni ametisse kinnitamine. Jose Manuel Barroso jätkamises ei saa olla sugugi kindel, kuigi Tšehhi ja Rootsi parempoolsed valitsused (nagu ka Eesti oma) on tema kiiret ametisse kinnitamist soovinud. Eesti jaoks on aga sisepoliitiliselt kindlasti olulisem küsimus Siim Kallase tulevikust Euroopa Komisjonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles