Keskerakond vaidlustab valimiskomisjoni otsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletussedelid.
Hääletussedelid. Foto: Raivo Tiikmaa

Keskerakond otsustas riigikohtus vaidlustada vabariigi valimiskomisjoni tänase otsuse tunnistada kehtivaks Valgamaal ja Tallinna linnas antud hääletussedelid, millel oli ainult üks pitsati jäljend.

«Otsus on meie hinnangul selgelt seadusevastane, kuna Euroopa Parlamendi valimise seaduse paragrahv 57 lõige 8 punkt 1 sätestab selgelt ja ühemõtteliselt, et «kehtetuks tunnistatakse hääletamissedel, millel ei ole jaoskonnakomisjoni pitsati kaht jäljendit»,» selgitas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. «Seda seaduse punkti ei saa mitte mingi loogika alusel kaheti mõista ega tõlgendada.»

«Praegune olukord, kus enamik maakondade ja linnade valimiskomisjone järgib seadust ja loeb kõik ühe pitsati jäljendiga hääletussedelid kehtetuks, kuid Valga maakonna ja Tallinna linna valimiskomisjon otsustasid täiesti arusaamatul põhjusel erandi teha, on täiesti absurdne. Keskerakonna hinnangul peavad kõik maakondade ja linnade valimiskomisjonid seadusi sajaprotsendiliselt täitma ning mingeid erandeid ei tohi selles küsimuses olla,» lausus Toobal.

«Tänane vabariigi valimiskomisjoni otsus nõustuda otsese seaduse rikkumisega on ohtlik pretsedent,» lisas ta.

«Keskerakonna kindel seisukoht on, et seadusi tuleb järgida täpselt ja üheselt kõigis maakondades ja linnades, sest ainult nii tagame õiguspärase valimistulemuse. Tegemist on põhimõttelise küsimusega, kuna häälte lugemine peab olema võimalikult täpne, aus ja õiglane nii kõigi erakondade kui valijate enda suhtes. See, kui mitu mandaati üks või teine erakond saab või kaotab, on täiesti teisejärguline,» kinnitas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles