Herkel: valimissüsteemiga mängimine andis valusa õppetunni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Andres Herkel kirjutab oma blogis, et europarlamendi valimiste järel sai õnneks väga kiiresti ka otsustajatele selgeks, et valimissüsteemiga ei tohi päevast päeva eksperimente teha.

«Valimissüsteem ei ole midagi, millega päevast päeva eksperimente teha. Eriti siis, kui see eksperiment on valijatele vastukarva võib valija käitumine olla ootamatu ja anda «kavala» muudatuse kavandajale valusa õppetunni,» kirjutab Herkel.

Tema hinnangul küpses europarlamendi valimiste üks positiivne tagajärg kiiremini, kui oleks arvata osanud: «Suletud valimisnimekirju ei toeta vist enam keegi. Kui selles eksperimendis midagi positiivset oli, siis see, et inimesed hakkasid paremini mõistma senise valimissüsteemi väärtust, kus hääle andmine kindlale kandidaadile ja samas nimekirjale on hästi tasakaalustatud. Sama mõistmine on saabunud riigikogule ja seni suletust kaitsnud erakondadele, kes nüüd on valmis avatud nimekirjad taastama.»

Samuti on vähemalt eelolevateks valimisteks päevakorralt maha võetud Tallinna üheks valimisringkonnaks tegemine. «Tegelikult on üpris tõenäoline, et suletud nimekirjade läbikukkumine eurovalimistel lõi siingi kellegi jaoks ohulambikese põlema. Linnaosade kaotamine ja ühe ringkonna pealesurumine Tallinnale võib vabalt anda samasuguse tulemuse,» ennustas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles