Juske väitel kindlustab sotside mandaati vaid 13 häält

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimehe ja valimiskampaania juhi Jaak Juske väitel kindlustas täna õhtul Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ainsat mandaati Euroopa Parlamendis vaid 13 häält.

«Värske seisuga on sotsidel üle-eestiliselt üks mandaat pluss 13 häälega,» kirjutab Juske oma blogis. «Ja kuuldavasti nõuab Keskerakond ka homme mitmes maakonnas häälte ülelugemist. Üks erakond kohe ei oska kaotada.»

Juske kirjeldab, kuidas ta osales täna vaatlejana Tallinnas viie linnaosa hääletussedelite ülelugemise juures.

«Lisahääled tulid erakondadele peamiselt kehtetute sedelite kehtivaks tunnistamise arvelt. Iga vaidlusalune sedel arutati üldjuhul eraldi läbi. Samas oli võimalik ka häältelugejate teatud mõjutamine Keskerakonna vaatlejate poolt, sest saal jäi niivõrd suure hulga häälte ühe korraga ülelugemiseks selgelt väikeseks,» kirjutab Juske.

Tema sõnul kaotasid ülelugemise tulemusena sotsid Tallinnas viis ja Keskerakond sai juurde 14 häält. «Valimisvalemi kohaselt kaotasid sotsid reaalselt pealinnas 9,6 häält. Seejuures ei saanudki Keskerakonnale Tallinnast miinushääli tulla, sest palusid nad ju üle lugeda vaid sotside hääled,» kirjeldab Juske.

Euroopa Parlamendi valimistel kaks mandaati saanud Keskerakond esitas teisipäeva õhtul keskvalimiskomisjonile taotluse kontrollida uuesti antud hääli Põlvamaal, Viljandimaal, Läänemaal ja Järvamaal.

Teisipäeval kontrollisid valimiskomisjonid Keskerakonna soovil europarlamendi valimiste hääli üheksas valimisringkonnas - Jõgevamaal, Raplamaal, Saaremaal, Tartumaal, Tartu linnas, Võrumaal, Pärnumaal, Tallinnas ja Valgamaal.

«Leiti küll mõned kehtetud sedelid ja üksikuid hääli tuli juurde, kuid valimistulemusi see ei mõjutanud,» ütles keskvalimiskomisjoni esimees Heiki Sibul BNSile.

Keskerakonna nõudel loetakse hääled neljas maakonnas uuesti üle kolmapäeval. Neist kahes maakonnas - Põlvamaal ja Viljandimaal - loetakse hääli Keskerakonna nõudel ja nende vaatlejate juuresolekul üle juba teist korda.

Sibul ütles BNSile, et ilmselt peab keskvalimiskomisjon arutama, mida teha siis, kui Keskerakond nõuab üha uuesti häälte ümberlugemist. «Ühel hetkel peab sellele protsessile kuidagi joone vahele tõmbama, lõpmatuseni ei saa see kesta,» sõnas Sibul.

Keskerakonnal oli pärast europarlamendi valmimiste häälte teistkordset ülelugemist kolmandast saadikukohast puudu 68 häält. Juhul kui häälte kolmas ülekontrollimine annab Keskerakonnale juurde vähemalt 68 kohta, saab Keskerakond europarlamenti kolmanda koha ning sotsiaaldemokraadid jäävad oma kohast ilma.

Keskvalimiskomisjoni teisipäeva õhtul edastatud andmetel sai Keskerakond üle Eesti 103 591 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 34 544 häält.

Ametlikud valimistulemused selguvad hiljemalt 20. päeval pärast valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles