Kundlast võib saada haigushüvitiste kärpimisel valitsuse liitlane

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Jaan Kundla.
Riigikogu liige Jaan Kundla. Foto: Andrus Eesmaa/Järva Teataja.

Riigikogulane Jaan Kundla võib anda valitsusliidule vajaliku lisahääle, et viia ellu haigushüvitiste kärbe, mille tulemusel lapsega kodus olev vanem ei saaks enam hüvitisena täispalka, vaid peaks leppima 80 protsendiga.

«Pigem kaldun seda (haigushüvitiste kärbe) toetama,» ütles Kundla täna Postimees.ee`le. «Põhjus on ikka seesama, millest ka varem olen rääkinud - kui raha ei ole või on teda vähe, siis tuleb vajadusel teha nii enda kui ka rahva jaoks raskeid ning ebameeldivaid otsuseid. Seda, et me mitte midagi ei otsusta, ei saa ka lubada.»

Samuti märkis Kundla, et ta pigem pooldab ka käibemaksu tõstmist 18-lt protsendilt 20-le protsendile, mis on samuti valitsusliidu soov.

Valitsusliidu (Reformierakond ja IRL) poolt välja käidud ning täna riigikogu rahanduskomisjonis arutamisel olev ning homme parlamendis koos negatiivset lisaeelarvet puudutavate seaduste muutmise eelnõuga teisel lugemisel olev haigushüvitiste kärbe näeb ette, et alates 1. juulist saab lapsega kodus olev vanem haigushüvitist 100 protsendi asemel 80 protsenti ning ise haiguslehel olev töötaja praeguse 80 protsendi asemel 70 protsenti palgast.

Valitsusliit loodab haigushüvitiste kärpega hoida riigi kulusid kokku 110 miljonit krooni. Käibemaksu tõstmine 1. juulist peaks aga tooma 800 miljonit krooni lisatulu.

Opositsiooniparteidest on haigushüvitiste kärpimise vastu kindlasti Keskerakond, Rahvaliit ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Rohelised pole seni haigushüvitiste kärpimise osas selget seisukohta öelnud, küll on nad aga nõudnud valitsusliidult keskkonnatasude tõstmist.

Valitsusliit pole seni roheliste soovile järele andnud ning just sellest võib sõltuda ka roheliste toetus haigushüvitiste kärpele. Reformierakonnal ja IRLil on kahe peale 101-liikmelises riigikogus 50 saadikut, neljal opositsiooniparteil täpselt samapalju.

Sel aastal valitsus juba korra muutis haigushüvitise süsteemi, kui muutis kolm esimest haiguspäeva inimese enda kanda ning viis järgmist ettevõtte kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles