Lauristin: jõuliselt tõstis pead uus valija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Margus Ansu

Sotsiaalteadlase Marju Lauristini sõnul kujunesid europarlamendi valimised ootamatult põnevaks suuresti just tänu Indrek Tarandile, kes tõi hääletuskastide juurde uue valijate põlvkonna.

«Ma arvan, et need valimised, mida väga paljud pidasid üsna igavaks ja rahvale mitte oluliseks, kujunesid ka kommentaatoritele ootamatult väga põnevaks ja sisulisi tendentse näitavaks,» ütles Lauristin Postimees.ee'le.

«Kõige põnevam minu jaoks oli Indrek Tarandi fenomen. Ajakirjandustudengid tegid analüüsi internetikampaaniatest ja leidsid, et Tarand kasutas kõige oskuslikumalt interneti vahendeid, näiteks Youtube'i,» rääkis sotsiaalteadlane, osutades, et eriti võimsalt saigi valimistel enim hääli kogunud kandidaat just nende noorte hääli, kelle jaoks internet on oluline.

«Seesama suur valimisaktiivsus on väga paljuski esile kutsutud just seetõttu, et see niinimetatud uus valija tuli valima ja seda ta tegi paljuski tänu Tarandile,» arvas Lauristin. «Sellega peab arvestama palju rohkem ka järgmistel valimistel, et jõuliselt on end näitamas uus põlvkond.»

Võrreldes Tarandi edu teiste üksikkandidaatide ees tõi Lauristin välja, et oluline oli ka tema meedialembus ehk tuntus televisioonis. «Kui näiteks võtta Tarand ja Martin Helme, kes on võrreldavad nii vanuse, tausta kui poliitkogemuse poolest, siis Tarandi puhul mängis rolli meedialembus, tema esinemine televisioonis. Seetõttu oli Tarandi tuntus suur ka nende hulgas, kes poliitikast midagi ei tea,» rääkis sotsiaalteadlane.

«Uus valijapõlvkond pigem huvitub isikutest, olulised on mängulised, emotsionaalsed küljed. Teisalt need telemängud, millega Tarand tuntuks on saanud, on iseenesest intellektuaalsed, kommertsivabad. Kui teised, näiteks Keskerakond on püüdnud valijaid enda poole saada nänniga, siis siin on ikkagi seda kultuurilist poolt, sest Tarand esindab palju kultuurilist eliiti,» arutles Lauristin.

Kaotajad Rahvaliit ja rohelised

Eilsete valimiste suurimateks kaotajateks pidas sotsiaalteadlane kindlasti Rahvaliitu ja rohelisi, kes näitasid, et parlamendierakondadena ei küüni nad sellesse liigasse - üks enam mitte, teine veel mitte.

Enda erakonna, sotside tulemusi kommenteerides tõdes Lauristin, et asi on veel väga riskantne ja tuleb ära oodata lõplikud tulemused. «Kui vaatame sotside tulemust võrreldes teistega, siis on seis üldiselt stabiilne. Keskerakonna kampaania oli erakordselt agressiivne, ja kuna sotsidel on nendega osaliselt ühiseid valijaid, siis ilmselt selle võrra kaotasime. Ei tea, mis õhtu toob, kui sotsid europarlamendist välja jääks, oleks see kindlasti suur kaotus mitte ainult sotsidele, vaid kogu Eestile, sest sotside hääl on seal oluline.»

Lauristin oli veendunud, et europarlamendi valimiste tulemused ei aita kuidagi ennustada sügisel toimuvate kohalike valimiste käekäiku. «Need on niivõrd erinevad, nii kampaaniad kui tasandid. Näiteks Rahvaliidule, kes sai eile mikroskoopilise tulemuse, ei näita see midagi kohalike valimiste kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles