Kivirähk: Tarandil on europarlamendis head võimalused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi plenaaristungite saal Strasbourgis.
Europarlamendi plenaaristungite saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Sotsioloog Juhan Kivirähk sõnas Kuku raadiole, et üksikkandidaat Indrek Tarandi pääsemine europarlamenti oli etteaimatav, kuid nii suurt häälesaaki ta siiski oodata ei osanud. Tema pikaajaliste välispoliitiliste kogemuste tõttu peab Kivirähk Tarandi võimalusi europarlamendis heaks.

Kivirähki hinnangul tuli Tarandile valimistel kasuks paljude soodsate asjaolude kokkusattumine: «Kasvõi see, et Edgar Savisaar taipas salakavalalt soovitada, et kui te ei oska kellegi poolt hääletada, hääletage Tarandi poolt - lootuses, et see Tarandist ülejääv mandaat läheb Keskerakonna kolmandaks.» Nii oleks napilt ka juhtunud, praeguse seisuga sai selle koha siiski Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Suletud valimisnimekirjade süsteemi kommenteerides ütles Kivirähk, et kahtlemata tulevad suletud nimekirjad tugeva kaubamärgiga erakondadele kasuks. «Kui oli tõesti algusest peale plaan viia valimisvõitlus sisepoliitilisele pinnale, siis vastandus, et kas Reformierakond võib jätkata või Eesti vajab vahetust, töötas päris hästi,» leidis ta.

Euroteemat oli kahetsusväärselt vähe

Indrek Tarandi poolt hääle andnuid motiveeris Kivirähki sõnul nii rahulolematus suletud nimekirjadega kui ka praeguse sisepoliitikaga.

Kivirähk ei tahtnud Tarandit kõrvutada eelmistel eurovalimistel parima isikliku häältearvu saanud praeguse vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvesega. «Kui võtame üldist häältearvu, siis Ilves sai tookord kolmandiku kõigist valijate häältest, Tarand sai nüüd neljandiku,» selgitas Kivirähk, nimetades Tarandi häältearvu samas siiski fenomenaalseks.

«Minu jaoks on ikkagi kahetsusväärne see, et ei valitud Tarandit kui Eesti esindajat europarlamenti, vaid kui alternatiivi praegusele poliitikale, millega rahul ei olda,» ütles Kivirähk. «Euroteema oli kahetsusväärselt vähe esil.»

Kivirähk uskus, et Indrek Tarandil on europarlamendis head võimalused. «Inimene on ikkagi aastaid tegutsenud välispoliitikas.» Sotsioloog pakkus, et Tarand hakkab europarlamendis koostööd tegema kas Rahvapartei või sotsiaaldemokraatidega. «Tuleks kasuks, kui ta teeks seal tõsisemat poliitilist tööd, mitte ei esineks seal sellise šõumehena, nagu me teda siin Eestimaal tihti näeme,» arvas Kivirähk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles