Keskerakond saadab häälte ülelugemisele oma vaatlejad

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige esmasemate tulemuste järgi sai Keskerakond kolm mandaati, hiljem taandus see siiski kaheks. Pildil erakonna esimees Edgar Savisaar head tulemust peopaigas seinale maalimas.
Kõige esmasemate tulemuste järgi sai Keskerakond kolm mandaati, hiljem taandus see siiski kaheks. Pildil erakonna esimees Edgar Savisaar head tulemust peopaigas seinale maalimas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Keskerakond saadab oma esindajad maakondadesse eilsete europarlamendi valimiste hääli üle lugema, et garanteerida valimistulemustes korrektsus.


Erakonna pressiesindaja Tanel Kiiki sõnul plaanitakse vaatlejaid välja saata nii palju, kui jõuab, esialgse kava kohaselt umbes kümmekond piirkondadesse, kus valimistulemuste selgumisega enim segadust oli. Vaatlusmissioon toimub koostöös vabariigi valimiskomisjoniga.

Vaatlejad saadetakse maakondadesse, kus Keskerakonna hinnangul kõige enam probleeme oli. Keskerakonnale muret valmistavate seikadena tõi Kiik välja asjaolud, et siiani pole vabariigi valimiskomisjoni lehel väljas valimistulemusi piirkondade lõikes ja «eile öösel oli nii palju segadust, kui üldse annab olla».

«Ilmselt tuleb teatud kohtades hääled üle lugeda ning garanteerida sõltumatute või vähemalt asja tundvate vaatlejate kohalolek. Põhiline, et ei jääks mõned hääled lugemata seetõttu, et valimiskomisjoni liikmed pole tutvunud häältelugemise korraga,» sõnas Kiik.

«Näiteks Ida-Virumaa piirkonnas oli tohutult probleeme, viimase hetkeni olid näiteks Narva hääled lugemata. See pole päris normaalne olukord, et pool kaks öösel uuendatakse tulemusi veel, kui lubati, et kell 23 on kõik väljas.»

Vaatlema minnakse piirkondadesse, kus on põhjust arvata, et valimiskomisjonid on teinud oma tööd poolikult või ei ole kindlust, et on tehtud oma tööd sada protsenti, lisas Kiik.

Hääletustulemuste vaatlemisel võivad osaleda kõik, kellele valimiskomisjon on väljastanud vaatlejakaardi. Vaatlejate seas on Keskerakonna teatel võimalikult hästi seadusi tundvaid inimesi erakonna igast leerist: riigikogu liikmeid, kohalikke inimesi jne.

Valimistulemuste vaidlustamisest tänahommikuse seisuga Keskerakonnas juttu pole olnud, kinnitas Kiik. Esialgu oodatakse ära korrektne häältelugemine ja valimistulemuste kinnitamine. «Kui on teada mingid tulemused, mis vähekenegi kindlamad, kui esialgsed, siis vaatame edasi.»

Täna hommikul teatas Keskerakond kommentaariks valimistulemustele, et olukorras, kus vaid kolmandik valijatest toetab valitsuserakondi, puudub Andrus Ansipil mandaat jätkamiseks peaministrina.

Keskerakonna hinnangul näitab nende võit, et valijatele on kõige olulisemad küsimused majanduskriisi leevendamine ja uute töökohade loomine ehk need teemad, millest Keskerakond oma valimiskampaanias rääkis.

«Erakondadel Toompeal on selge mandaat muutusteks. Valimistulemust tuleks poliitikutel
võtta kui töökorraldust - lõpetada portfellidejagamine ja ümber jagamine ning mitmeid
kuid kestvad koalitsioonikõnelused - keskenduda sellele, mis on inimestele tähtis.»

Erakonna sõnul ei saa kõike taandada lõpututele kärpekavadele, tegeleda tuleb majanduse kriisist välja aitamisega.
Esialgsetel andmetel kogus Keskerakond eilsetel valimistel 26,7 protsendi valijate toetuse, paremuselt teise tulemuse saavutanud Indrek Tarand saavutas 25,8-protsendise edu. Keskerakond saab europarlamenti saata kaks esindajat, Reformierakond, IRL ja sotsid ühe ning veel läheb Brüsselisse Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles