Sotside koha otsustas 44 häält

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuste valimised on Eestis 18. oktoobril.
Kohalike omavalitsuste valimised on Eestis 18. oktoobril. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et esialgsetel andmetel lahutas europarlamendi valimistel sotside endale napsatud kohta Keskerakonna kolmandast kohast vaid 44 häält.

Täna loevad maakonnakomisjonid ükshaaval kõik hääled üle ning alles pärast seda kuulutab vabariigi valimiskomisjon ametlikud valimistulemused välja. Heiki Sibul lootis, et homme õhtuks on kõik hääled teist korda loetud.

Öösel tekkinud arvutiserveri rikke tõttu ei saanud maakonnad enam tavapäraselt arvuti teel andmeid saata ning tulemusi saadeti valimiskomisjoni peakorterisse koguni faksi teel, et lõplik tulemus selguks võimalikult kiiresti. Seda enam, et rebimine viimase europarlamendi koha pärast oli tõeliselt tihe.

«44 häält on vahe, mis lahutab sotse kolmandast Keskerakonna kohast,» vahendas Sibul Kuku raadios esialgseid tulemusi. Ta tõdes, et teoreetiliselt on võimalik pärast tänast häälte ülelugemist veel parlamendikohtade jaotuse muutus, kuid ta soovitas sündmustest mitte ette rutata ja lasta komisjonidel rahulikult tööd teha.

Sibul ütles, et kõik vaatlejad võivad häälte ülelugemise juures olla ning valimiskomisjon tegi veel eraldi Keskerakonnale ja sotsiaaldemokraatidele ettepaneku kõikides komisjonides ülelugemise juures olla.

Mis juhtus öösel?

Sibul selgitas, mis juhtus eile öösel kella 23 ajal, kui tuli esialgne teade, et Keskerakond sai 3 häält, Indrek Tarand 1, Isamaa ja Res Publica Liit 1 ja Reformierakond 1 hääle. «Kella 23 ajal oli hääli loetud umbes 68 protsenti koguarvust ja selle järgi oli tulemus just selline,» rääkis Sibul. «Kui neid hääli hakati edasi lugema, siis tulemus muutus nii, et sotsid said ühe koha ja seda Keskerakonna arvelt.» Sibula sõnul kestis selline napp seis kuni viimase jaoskonna häälte lugemiseni, kusjuures viimased olid suured Narva ja Kohtla-Järve jaoskonnad.

Valimiskomisjoni esimees kinnitas, et 100 protsenti häältest ei ole kella 23ks loetud kunagi, aga kui vahed on väga selged, siis saab nende seisude pealt lõpptulemuse ära öelda. «See on peaaegu alati nii olnud. Seekord oli teistmoodi seetõttu, et viimase koha saatus oli lahtine kuni viimase jaoskonnani,» märkis Sibul.

Kehtetuid hääletussedeleid oli natuke üle 2100, mis on Sibula sõnul tavapärane euroopalik norm, et nende arv jääb alla kahe protsendi.

Valimiskomisjoni juht kinnitas, et praeguseks ei ole proteste veel sisse antud. Proteste saab esitada veel kolme päeva jooksul pärast valimiskomisjoni otsust. Kui mitte enne, siis 27. juuniks on valimistulemused lõplikult kinnitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles