Keskerakonna kohakaotus lükkas oravate peo käima

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna valimispidu.
Reformierakonna valimispidu. Foto: Raigo Pajula

Valimispeole tulnud, kuid esmalt veidi mõru valimispilli alla neelanud reformierakondlaste tuju tõusis uutesse kõrgustesse pärast seda, kui selgus, et Keskerakond jäi algselt teatatud kolmanda kohata.


«Ei! Eiiii!» kiljatas neiu restoran Vertigo teisel korrusel, kui videokahurist seinale tulistatud telepildis võis märgata esimest valimisinfot - Keskerakond oli saanud kolm kohta ja end nende põhirivaalina esitlenud Reformierakond ühe. «Pole kõige hullem,» kostus siiski teisalt.

Kogenud poliitikud, peaminister Andrus Ansip ja valimiste esinumber Kristiina Ojuland tegid siiski kaamerasilma ees head nägu ning asusid kohe tulemusi kommenteerima.

Ansip nimetas ühe koha saamist võiduks, rõhutades seda, et erakonna toetusprotsent on kõrgem kui 2004. aasta valimistel. Ta nimetas ka Keskerakonna kolme kohta üllatuseks ja pettumuseks ning teatas, et tal on kahju sotsidest.

Peaminister lubas ka europarlamendi valimistel isikuvalimised taastada. «Kui rahvas seda soovib, peab seda ka saama.»

Ojuland libises osava poliitikuna kõrvale otsesest vastusest küsimusele, miks erakond ikkagi kolme kohta ei saanud, mida ta päev varem tele-eetris lubas. Koos Ansipiga kordasid nad justkui mantrana kõigile ajakirjanikele, et kriisi ajal on valitsusparteidel igas riigis raske.

Oli näha, et reformierakondlasi saadud tulemused ei rõõmustanud. Üritati küll meeleolu üleval hoida, kuid rohkem punnitatult. Näiteks leiti, et on hea, et «saadakse lahti» Vilja Savisaarest, kes läheb europarlamenti. Mõni üksik siunas ka sotse.

Tüüpiline restoranis viibinu seisis aga, käed puusas ja suu triipsirge, ning vaatas tõtt tele-ekraaniga.

Siiski ei langetud musta masendusse ning hetk hiljem pöördus üldine meeleolu taas tõusule.

Peagi ulatati Kristiina Ojulandile mikrofon, mispeale ta sai restoranis viibijatele teatada, et Reformierakonna paremad ajad on veel ees. See tõi talle tormilise aplausi. «Ma ei lähe 5 aasta pärast pensionile. Head sõbrad, ma luban seda,» olid laused, millele järgnesid veelgi suuremad ovatsioonid.

Ojulandi järel sai sõna seal praegu Reformierakonda esindav Toomas Savi. Savi asus pikema jututa kohe Ojulandile kingitusi tegema. Kõigepealt sai värske Brüsselisse pääsenu Savilt vihmakeebi, seejärel mälupulga Reformierakonna põhikirjaga. Ojulandile ulatati ka taskulamp...

Kuid kedagi ei huvitanud enam hetkel, mida Savil on järeltulijale pakkuda, sest teadjamate pilgud olid tele-ekraanilt välja lugenud, et Keskerakonna 3 kohast oli saanud 2. Õrnalt mornivõitu meestest ja naistest olid hetkega saanud rõõmurullid, kes aplodeerisid valimistulemuste muutumise peale.

Selle sai ka läbi mikrofoni kõigile teatavaks teha järgmine esineja, Reformierakonna kampaaniajuht Annika Arras, mispeale järgnes veelgi kõvem aplaus. Kostsid ka üksikud hüüded «Sotsid! Sotsid!», mis lõppesid siiski ruttu. Olid ju just sotsid saanud Keskerakonna arvelt endale koha.

Järgmisena mikrofoni saanud Andrus Ansip teatas, et erakonnal läks valimistel hästi, ja väitis, et ta «paadunud optimistina» oligi erakonnale taolist tulemust oodanud.

Peaminister meenutas ka, et algselt teatatud 3 kohta Keskerakonnale tundus väga ülekohtune. «2 elame üle,» lisas ta, saades järjekordse jõulise aplausi. Ansip luges ühtlasi ette europarlamenti pääsenud kandidaadid, kiites kõiki peale keskerakondlaste.

Seejärel liikus mikrofon taas Ojulandi kätte, kes kutsus pidulisi teise ruumi maiustama. «Kui te liigute minu sabas, siis ma löön sellele tordile noa sisse!»

Lubatud, tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles