Saarts: Tarandi häältesaak on erakondadele ohusignaaliks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul täitusid valimiseelsed prognoosid ning tulemused kujunesid selliseks, nagu eeldati, kuid mõtlemisainet pakub kindlasti Indrek Tarandi pretsedenditult suur häältesaak.

«Minu jaoks kõige suurem üllatus ja kõige suurem mõtlemiskoht nende valimiste puhul on üksikkandidaat Indrek Tarandi täiesti fenomenaalne häältesaak. Saada praktiliselt sama palju hääli kui valimised võitud erakond - minu meelest see on indikaator, millele paeksid kõik erakonnad pöörama tähelepanu,» ütles Saarts ERR Uudistele.

Tema arvates on Tarandi edu põhjuseks mitu tegurit, millest peamisena tuleb mainida protestivalimisi.

«Neid protestijaid oli kahte liiki - need kes hääletasid Keskerakonna poolt, nemad hääletavad ennekõike praeguse valitsuse vastu ja selle majanduspoliitika vastu. Ja need, kes hääletasid Tarandi poolt, olid need protestimeelsed, kellele Keskerakond ei olnud alternatiiv,» märkis politoloog.

Tarandi pooldajateks peab Saarts eeskätt inimesi, kes on pigem paremerakondade elektoraat ning kelle IRL, Reformierakond ja sotsid on kaotanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles