Euroopa madal valimisaktiivsus sillutab teed äärmuslastele

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised Slovakkias.
Europarlamendi valimised Slovakkias. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi valimistel on 19 riigi kodanike valimisaktiivsus olnud madal ja see annab võimaluse saada uude, 736-kohalisse kogusse kohti parem- ja vasakäärmuslastel.

Esimesena näitas valitsusele koha kätte Holland, kus euroskeptiline Vabaduspartei sai neli kohta 25-st, samas Paremtsentristlik koalitsioon kogus vaid viis kohta, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Slovakkia eilsetel valimistel võidutses esialgsete tulemuste põhjal küll valitsev Smeri partei viie kohaga, kuid ühe mandaadi sai ka koalitsioonipartnerist marurahvuslik erakond, mida tuntakse mustlaste ja etniliste ungarlaste ägeda vastasena. Slovakkia valimisaktiivsus oli vaid 19 protsenti.

19-st täna hääletavast riigist on lööki valitsusele oodata Iirimaal, Suurbritannias, Hispaanias, Kreekas, Ungaris ja Tšehhimaal. Samas Prantsusmaal, kus hääletamine on olnud aktiivsem eelmisest korrast, loodab president Nicolas Sarkozy tõestada enda poliitika tugevust.

Siiski on oodata, et uues Euroopa Parlamendis saavutavad suurima mõju konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid, kuid kompromisside tegemine läheb raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles