EMSL: ka neil valimistel kasutati alatuid trikke

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea valimistava.
Hea valimistava. Foto: www.ngo.ee

Hea valimistava koostanud ja viis erakonda sellega nõustuma saanud Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu juhataja Urmo Kübara sõnul kasutati ka neil valimistel ebaeetilisi võtteid.


«Hea valimistava järgimise seisukohalt lõppevale kampaaniale tagasi vaadates midagi eriliselt rõõmustavat ei ole,» rääkis ta Postimees.ee'le.

«Hullemat on ilmselt ära hoidnud masu ja erakondade huvipuudus nende valimiste vastu, mistõttu hoitakse energiat rohkem sügiseks.»

Tema sõnul olekski naiivne eeldada, et ühe dokumendi sõnastamine üleöö midagi muudaks, seda enam, et mai alguseks, kui hea tava allkirjad sai, olid kampaaniaplaanid kõikidel tehtud.

«Leppisime ka alla kirjutanud erakondadega kokku, et europarlamendi valimisi käsitleme n-ö prooviperioodina, mille järel uuesti kokku tulla ja arutada, mis õnnestus ja mis vajaks veel täpsustamist.»

Paljud hea tava punktidest ei olegi tema sõnul väga üheselt mõistetavad, vaid piirid peavad paika saama just näidete ja arutelude põhjal.

«Igal juhul võib kindlalt öelda, et nii alla kirjutanud kui ka mitte kirjutanud erakonnad on hea tava põhimõtetest teadlikud ja viitasid sellele palju. Ehk siis - ühtegi hea tava mittejärgimist ei saa põhjendada teadmatusega.»

Tema sõnul võib märgata, et paljut põhjendatakse sellega, et «teised ju teevad ka». «Siin aitab ikkagi kõige paremini see, kui valijad aktiivselt märku annavad, millist käitumist kampaaniates nad soovivad ja millist ei tolereeri, ning seda mitte ainult valimisotsusega, vaid veel parem, kui otse erakonnale teatades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles