Restoraniarvete hüvitamist soovivad parlamendis vaid üksikud

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin riigikogu kohvikus.
Igor Gräzin riigikogu kohvikus. Foto: Peeter Langovits

Võtnud õppust varasemate aastate skandaalidest, väldivad parlamendiliikmed inimesi vihastanud priiskavate restoraniarvete kuluaruannetesse lisamist, selgus esimese viie kuu kuluhüvitiste aruannetest.


Väheseid erandeid on siin reformierakondlane Igor Gräzin, kes lisas oma hüvitistele USA töölähetuse ajal peetud ligi tuhandekroonise õhtusöögiarve.

Aruande kohaselt lasi Gräzin 8. jaanuaril USAs restoranis Soho katta laua kolmele inimesele. 85 USA dollari eest maiustas seltskond loomaliha, krevettide ja muu paremaga. Gräzini kuluaruannetes sisaldub teinegi restoranitšekk, kui mees turgutas end 630 krooni eest koos kaaslasega 17. jaanuaril Tallinnas Eesti Maja restoranis mulgikapsaste ja filet-mignoniga.

Gräziniga sama klassi mees on isamaaliitlane Mart Nutt, kelle kuluhüvitised sisaldavad ühena vähestest lausa mitut restoraniarvet. Jumekaimad neist on Pariisi restorani LeKleber kaks arvet. Neist esimesel, 15. jaanuaril toimunud õhtusöögil «diplomaatidega» söödi ära kolm salatit, kolm magustoitu ja joodi veini. Arve küündis lõpuks 83 euro ehk ligi 1300 kroonini.

Päev hiljem, 16. jaanuaril oli Nutt taas samas restoranis, kuid sedakorda aruandluse kohaselt koos «ekspertidega», kellega söödi neli mehist praadi ja võeti kõrvale erinevad joogid - alustades alkohoolsetest ja lõpetades Coca-Cola Zeroga. Arve kokku üle 86 euro ehk ligi 1400 krooni.

Nuti restoraniarveid täiendab aruandluses tuvastamatuks jäävas kohas 18. märtsil toimunud õhtusöök ühe rahvusvahelise organisatsiooni raportööridega, kus söödi ära kolm praadi (neist kaks siiafileed) ja joodi kõrvale punast majaveini. Arve kokku 830 krooni.

Hoopis lihtsakoelisem on selles valdkonnas sotsiaaldemokraat Mark Soosaar. 21. veebruaril tellis ta kuluhüvitiste arvelt Pärnu Endla teatri kohvikust 225-kroonise kringli, 14. märtsil ostis Pärnus aga 168 krooni eest kolm pagaritoodet. Kõige lõpuks esitas Soosaar riigikogu kantselei raamatupidamisele 24. märtsi arve suurusega 91 krooni ja 60 senti otse Toompea kohvikust endast.

Kui restoraniarvetega suudavad parlamendiliikmed piiri pidada, siis endiselt on väga levinud kuluhüvitiste arvelt kingituste tegemine. Kui parlamendiliige teile pidulikul üritusel tunnustavalt lilled, riigikogu sümboolikaga kruusi, suveniirtaldriku või Toompea lossi fotoalbumi kingib, siis tegelikult peate te selle maksumaksjana ise hiljem kinni maksma.

Taoliste kingituste tegemine ja selle eest hiljem kantseleist paarisaja krooni suuruste arvete esitamisega raha kasseerimine on riigikogulaste seas laialt levinud komme. Populaarsed kingitused on ka suveniirsulepead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles