Heiki Sibul: Keskerakond eksitab valijaid ja avalikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi valimised.
Euroopa Parlamendi valimised. Foto: Liis Treimann

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula hinnangul on eksitav Keskerakonna tänane teade, et valimiskomisjon on otsustanud viimasel hetkel muuta häälte lugemise korda pühapäevastel Euroopa Parlamendi valimistel.


«Nimelt langetati mõne aja eest arusaamatu otsus, millega muudeti Euroopa Parlamendi valimistel häälte kehtivaks ja kehtetuks tunnistamise korda nii, et kõik sedelid, kuhu on kirjutatud mõne erakonna või kandidaadi nimi, loetakse kehtetuks,» teatas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal täna levitatud pressiteates.

«Varasematel valimistel on sellised sedelid loetud kehtivaks ning Vabariigi Valimiskomisjoni (VVK) varasema otsuse kohaselt, pidid need hääled ka käesolevatel europarlamendi valimistel kehtima, kuna laadsetel sedelitel on üheselt ja arusaadavalt väljendatud inimese eelistus,» selgitas Toobal. Selle tõttu olevat erakond pöördunud ka õiguskantsleri poole

Sibula sõnul on VVK-l seadusest tulenev kohustus anda jaoskonnakomisjonidele valimiste korraldamisega seotud juhiseid, mida VVK ka tegi. «Valijatele on antud üks ja kindel sõnum - hääletamissedelile tuleb kirjutada kandidaadi number,» rõhutas Sibul. «Et jaoskonnakomisjonid kohaldaksid seadust ühetaoliselt, anti neile täiendavaid juhiseid selle kohta, milline hääletamissedel lugeda kehtivaks, milline kehtetuks,» lisas ta.

Täiendavate juhiste kohaselt tunnistatakse kehtetuks sedel, millele on kirjutatud mitu või mitte ühtegi või olematu registreerimisnumber, samuti sedelid, millel registreerimisnumber on parandatud või ei ole loetav. Kui hääletamissedelile ei ole kirjutatud ühegi erakonna või üksikkandidaadi registreerimisnumbrit, kuid valija tahe on üheselt arusaadav, loetakse hääletamissedel siiski kehtivaks.

Kui hääletamissedelile on kirjutatud erakonna nimi, on sedel kehtiv. Kehtivaks loetakse VVK õpetuste kohaselt ka selline sedel, millele kirjutatud erakonna nimi ei ole täielik, kuid on üheselt mõistetav, millise erakonnaga on tegemist.

Sedel loetakse kehtivaks ka siis, kui sinna on kirjutatud üksikkandidaadi nimi. Kui sedelil on kirjas ainult perekonnanimi, on sedel kehtiv juhul, kui valimistel ei kandideeri teist sama perekonnanimega kandidaati.

Sibula sõnul näitab Keskerakonna tänase avalduse ekslikkust ka see, et hoolimata erakonna peasekretäri vastupidisest väitest kandideerivad valimistel siiski kaks sama perekonnanimega isikut.

Ilmselt see viimane seik ongi Keskerakonna tänase hüsteerilise avalduse põhjuseks. Nimelt on kõnealune perekonnanimi, mida kannavad kaks valimistel kandideerivat isikut, juhuslikult Savisaar. Ja ilmselt kardab erakond, et paljud erakonna toetajad võivad valimissedelitele ainult perekonnanime kirjutades Vilja Savisaarele ja Edgar Savisaarele antud hääled ära nullida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles