Kallase jätkamine eurovolinikuna pole kindel?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis. Foto: SCANPIX

Paar allikat on Postimees.ee'le vihjanud, et koalitsiooni loomise katse nurjumise taga võib olla plaan mängida Mart Laar Siim Kallase asemel Eesti eurovolinikuks.


Avalikult seda kinnitada ei soovita, kuid ei välistata, et sogases vees võib olla hea ka suuremaid kalu püüda. Teisalt väidetakse, et pigem on see liiga keeruline kombinatsioon, millega hetkel välja tulla.

Rahvaliidu peasekretäri Tarvo Sarmeti sõnul võisid IRLi poliitikud soovida valitsuskriisi venimist ja nõrka vähemusvalitsust ühe põhjusena seetõttu, et nii saaks seada Siim Kallase jätkamine Euroopa Komisjonis küsimärgi alla.

«Ilmselt on üheks probleemiks Reformierakonna-IRLi suhetes ja valitsuse tööõhkkonnas lähenevad eurovoliniku valimised. Mõlemal erakonnal on selles osas selge ambitsioon. Kahju, kui see hakkab kriisis riigi juhtimist segama,» lisas ta.

Praegu kuulub magus eurovoliniku koht Siim Kallasele, kuid juba alates eelmise koalitsiooni sünnist 2007. aasta kevadel on kuluaarides räägitud tema võimalikust Mart Laariga asendamisest.

IRL ise siiski eurovoliniku küsimust erakondade vaheliste pingete põhjuseks ei tunnista. Öeldakse pigem, et Laari on vaja rohkem siseriiklike probleemide lahendamisel.

Reformierakondlasest Kallase ametiaeg peaks lõppema sel aastal. Peaminister Andrus Ansip ütles Postimees.ee'le, et küsimus, kas see koht võiks minna kellelegi teisele, ei ole kordagi olnud läbirääkimiste objekt Reformierakonna ja IRLi vahel.

«Minu seisukoht selles osas on selge - Siim Kallas on väga hästi saanud hakkama Euroopa Komisjoni asepresidendina ja ta peaks jätkama sellel kohal.»

Katse Reformierakonna, IRLi ja Rahvaliidu koalitsiooni luua lõppes eile õhtul pärast seda, kui kahe viimase partei volikogud idee maha laitsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles