Tarand käis Keskerakonna peol tsirkust tegemas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand Wismari haiglas alkotesti tegemas.
Indrek Tarand Wismari haiglas alkotesti tegemas. Foto: Toomas Huik

Eurokandidaat Indrek Tarand läks Keskerakonna raadioreklaamidest innustunult täna kella 17ks Tallinna Salme kultuurikeskusse, kus pidi olema nii Keskerakonna pidu kui saama eelhääletamisel osaleda.


«17.00 täna lähen valima Salme keskusse, kus kuulujärgi ka fašismile sarnaseid riitusi samal ajal peetakse. Hei-hoo, Kesk on hoos:),» säutsus Tarand täna Twitteris ja oma kodulehel.

Täpselt sel kella-ajal ta platsis oligi. 127. valimisjaoskonna ees tervitasid Tarandit esmalt Keskerakonna särki kandvad tüdruk ja poiss, kes pakkusid korvikesest kommi ja muffinit.

Tarand haaras noored kohe oma risttule alla. Kuna nende eesti keel oli vaevaline ja ehmatus suur, ei olnud neist just suurt vestluspartnerit Tarandile. Ta üritas nimelt noortele selgeks teha, et Edgar Savisaar kasutab neid ära, nagu tegi omal ajal Itaalias Benito Mussolini.

Vale kelder

Edasi liikus Tarand kultuurikeskuse keldrisse, kus oli valimisjaoskond. Seal tehti talle kärmelt selgeks, et ta on tulnud hääletamiseks valesse kohta. «Niine tänaval saate,» soovitas härra.

Selles jaoskonnas saavad nimelt häält anda vaid need, kes on sealkandis nimekirja kantud.

Tarand viitas aga, et Keskerakonna raadioreklaamidest võib just nii aru saada, et seal jaoskonnas saavad eelhääletada kõik kodanikud. «See eksitav reklaam ärgitas mind ja ma tulin uudishimu pärast vaatama,» põhjendas ta.

Edasi suundus uljas üksikkandidaat Keskerakonna valimispidu kaema. Kui valimisjaoskond asus kultuurikeskuse keldris, siis peole pääses juba keskuse peauksest. Selleks tuli liikuda kolmandale korrusele.

Võida reis Brüsselisse!

Ülesse jõudnud, tervitas Tarandit, tema lapseootel abikaasat Kadit ja ajakirjanikke rõõmus vanadaam, kes hakkas kohe usinalt pakkuma ankeeti, mille täitmisel on võimalik võita reis Brüsselisse. Eurokandidaat leidis siiski, et pääseb Brüsselisse ka Keskerakonna abita.

Edasi viis tee saali. Kuid veel enne saali sisenemist luges sama daam ajakirjanikele igaks juhuks sõnad peale. «Teate, tehke seda ausalt. Aus informatsioon. Ärge valetage,» tundis ta muret.

Peosaali oli kogunenud nii 35 huvilist, peamiselt pensionärid. Nende sekka olid ära eksinud mõned noormehed ning keskerakondlasest riigikogu liikmed ja eurokandidaadid, näiteks Kadri Simson, Evelyn Sepp ja Enn Eesmaa.

Terav nina?

Tarand ei hakanud aega viitma, vaid tõttas kohe laval asuva mikrofoni ette. Aktsioon kasvas üle sõneluseks Kadri Simsoniga, kes sööstis kärmelt Tarandit korrale kutsuma ja talt mikrofoni haarama.

Mehe juurde jõudnud, hakkas Simson enda näo ees käega vehkima, justkui häiriksid teda Tarandi suust tulevad alkoholilõhnad.

Edasine kujunes poolkoomiliseks-pool-ahastamapanevaks sõneluseks, muuhulgas selle üle, kas Simsonile ei meeldinud lihtsalt Tarandi suust tulev lõhn või süüdistas ta meest purjuspäi praalimises.

Vaielda tuli Tarandil ka saalis istunud valges kampsunis vanadaamiga, kes üritas mehele selgeks teha, et ta on tulnud valesse kohta.

Lõpuks õnnestus Simsonil Tarand lavalt endaga koos alla meelitada ning õhtujuhid Henrik Normann ja Evelyn Sepp said hakata eurojuttu ajama.

Tarand Wismarisse

Siiski ei jätnud Tarand jonni ning kukkus helistama nii politseisse kui Wismari haiglasse. Talle ei andnud rahu süüdistused alkoholi tarvitamises.

Helistamiste vahepeal jätkus kuluaaris Tarandi vestlus Simsoniga. Kusjuures mehele andis hoogu juurde Simsoni väide, et Tarand on kogu aeg tsüklis, mida ta luges järjekordseks näiteks Simsoni valelikkusest.

Vahepeal jõudsid end koguda ka ürituse korraldajad. Üks noormees tuli ja teatas fotograafile, et rohkem üritusel pilte teha ei tohi. Sellest polnud ka lugu, sest Tarand oli otsustanud juba seada sammud Wismari haigla poole ning selgeks teha, kas ta on purjus või tsüklis või mitte.

Haiglas selgus ka tõde - Tarandi veres oli alkoholi 0 promilli. Peale puhumise tehti Tarandiga veel tasakaalu-katseid ning ta andis vereproovi. Kogu testimine läks talle maksma 300 krooni.

Paarkümmend keskerakondlast ja nende sõpra jäi aga oma pidu Salme kultuurikeskusse edasi pidama - päeva naelaks oli plaanitud Tanja koos tantsutüdrukutega, läbi pidi kava järgi astuma ka Edgar Savisaar ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles