Olari Taal: vähemusvalitsus on mage vindumine

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olari Taal.
Olari Taal. Foto: Toomas Huik

Tuntud ärimehe ning praeguseks Isamaaliiduga ühinenud Res Publica ühe asutaja Olari Taali hinnangul on vähemusvalitsus kriisis sipleva Eesti jaoks halb variant, sest see ei võimalda valitsusel kiireid ja ebameeldivaid otsuseid teha.

«Vähemusvalitsus on mage vindumine, eriti sellisel kriisimomendil, sest vähemusvalitsus on ikkagi kellegi peost elamine,» rääkis aastatel 1998-1999 siseministrit ametit pidanud ning aastatel 2003-2007 riigikokku kuulunud Taal. «Opositsiooni poole pealt ei taha keegi hakaka ebapopulaarseid otsuseid toetama.»

2007. aastal Isamaa ja Res Publica Liidust välja astunud Taali sõnul ei ole vähemusvalitsus võimeline kiiresti jõuliseid otsuseid vastu võtma, mida kriisis olevale Eestile võiks hädasti vaja minna, sest nende otsuste elluviimiseks on vaja hakata opositsiooniga läbi rääkima.

«Ajal, mil on vaja vastu võtta kiireid otsuseid, siis need otsused ei hakka nii kiiresti minema,» lausus ta.

Uue võimaliku siseministri kohta lausus Taal, et see võiks tema hinnangul olla näiteks IRLi liige Tarmo Loodus, kes oli siseministriks ka Mart Laari valitsuses aastatel 1999-2002. «Loodusele pole olnud etteheiteid, ta sai päris hästi hakkama,» lisas ta.

Taal kiitis ka sotsidest endist siseministrit Jüri Pihli, kes tema hinnangul tegi suurepärast tööd ja kellel oli ka siseministri koha tätimiseks hiilgav ettevalmistus - Pihl oli olnud kaitsepolitsei ülesehitaja ning töötanud riigi peaprokuröri ja justiistministeeriumi kantslerina.

Taali sõnul on riigil olemas rahalised reservid pensionide kärpimise näol ning ta kritiseeris poliitikuid, sealhulgas peaminister Andrus Ansipit, et seda ei juleta ette võtta. «Vähemalt 60 protsenti aktiivsetest valijatest on pensionärid ja tulemus on näha - keegi ei taha isegi avaldada kahtlust, et seda (pensionide alandamist) võiks teha,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles