Mihkelsoni mõistus alistas teised eurokandidaadid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Marko Mihkelson Isamaa ja Res Publica Liidust võitis suure edumaaga Kuku raadio korraldatud europarlamenti kandideerijate mälumängu.

Mihkelson vastas õigesti 12 küsimusele 17st, kusjuures hilinemise tõttu ei saanud ta 1. küsimuse vastamisel osaleda.

2.-4. kohta jäid jagama Anto Liivat Rahvaliidust, roheline Peep Mardiste ja üksikkandidaat Martin Helme (9 punkti).

Neist punkti vähem sai Kalev Kallemets Reformierakonnast, kellele järgnes üksikandidaat Märt Õigus (7 punkti).

6 õige vastusega jagasid 7.-8. kohta sotsiaaldemokraat Sven Mikser ja keskerakondlane Enn Eesmaa.

Tagant 2. ja 3. kohta jagasid 5 punktiga üksikkandidaat Indrek Tarand ning kristlik demokraat Peeter Võsu.

11 saatesse tulla julgenust jäi 2 punktiga viimaseks Malle Salupere Eestimaa Ühendatud Vasakparteist.

Kõigile europarlamenti ametlikult kandideerivatele erakondadele ja üksikkandidaatidele korraldatud teadmistepõhine võistlus «Kes? Keda?» viidi läbi avaliku raadiosaatena Euroopa Liidu Majas Tallinnas ning seda sai reaalajas kuulata Kuku raadios.

Mängust osavõtt oli rangelt vabatahtlik ning iga erakond tohtis saata ühe esindaja.

KÜSIMUSED:

1. Mis aastal esitas Eesti valitsus avalduse ühinemiseks Euroopa Liiduga?

2. Euroopa Liidu ametlikud keeled on Euroopa Liidu liikmesriikide poolt liitumisel valitud keeled. Euroopa Liidu kodanikel on õigus suhelda Euroopa Liidu institutsioonidega ametlikes keeltes. Liitu kuulub 27 riiki aga mitu ametliku keelt on Euroopa liidus?

3. Mitmes Euroopa Liidu riigis on tänaseks euro ametlikult kasutuses?

4. Praegu ametis olev Jose Manuel Barroso on Euroopa Komisjoni 11. president. Kes oli aga esimene Euroopa Komisjoni president (aastail 1958-1967)?

5. II maailmasõja ajal kuulutasid kaks Euroopa suurlinna ennast avatud linnadeks - st, et neid sõjategevuse ajal ei kaitsta, et päästa kultuuriväärtused hävingust. Nimetage need linnad?

6. See Euroopa Liidu liikmesriik on ainuke 27st, mille riigilipul on kujutatud riigi geograafilisi kontuure. Mis riigiga on tegemist?

7. 2007. aastal andsid eurotsooni kõik 13 liiget esmakordselt välja ühise kujundusega mündi (2-eurose). Sellega tähistati 50 aasta möödumist Euroopa Majandusühenduse ning Euroopa Aatomienergia Nõukogu (EURATOM) asutamislepingute allakirjutamisest. Mõlemad lepingud kirjutati alla samal päeval ühes Euroopa pealinnas. Mis linnas?

8. Euroopa pikim sild (kokku koos peale- ja mahasõiduga 17,2 km) ületab Tajo jõge. Sild avati 29. märtsil 1998, tähistamaks Euroopast Indiasse viiva meretee avastamise 500. aastapäeva. Oma nime on sild saanud selle meretee avastaja järgi. Kes on see meresõitja?

9. Soomlasest autoralli maailmameister (1981) ja neljakordne Dakari ralli võitja on aastast 1999 samuti europarlamendi saadik. Kui oma esimesel liikmeksoleku perioodil esindas oma kodumaad, siis 2004. aastast on ta hoopis Prantsusmaa deputaat. Kes?

10. Millisel Euroopa Liidu liikmesriigil puudub põhiseadus? Ühendusega liitus see riik 1973. aastal.

11. Millisel ametikohal töötab Euroopa Liidus kreeka akadeemik Nikiforos P. Diamandouros?

12. Mis nime kannab Euroopa Kosmoseagentuuri alates 1979. aastast kasutatav kanderakettide seeria? Nimi on pärit ühelt kreeka mütoloogia naistegelaselt. Raketid stardivad Kourou kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas.

13. See 1952. aastal Pärnus sündinud diplomaat on alates 2007. aastast Eesti esindaja Euroopa Liidus. Ta on lõpetanud TRÜ majandusmatemaatikuna, pikka aega töötanud Eesti Raadios väliskommentaatorina, olnud Eesti suursaadik Suurbritannias ja Portugalis. Aastail 1998-1999 oli ta Mart Siimanni valitsuse välisminister, ühtegi erakonda kuulumata. Kes?

14. Europol ehk Euroopa Politseiamet on praegusel kujul 1999. aastast tegutsev organisatsioon, mis korraldab võitlust üleeuroopalise organiseeritud kuritegevusega. Millises linnas asub Europoli peakorter?

15. See arveldusühik oli aastail 1979-1998 Euroopa Liidu ja selle eelkäijate «ühisraha», mille väärtus kujunes liikmesriikide valuutakurssidest ja mis 1. jaanuarist 1999 suhtes 1:1 euroga asendati. Sedelite ja müntidena (v.a üksikud suveniirmündid) antud ühikut välja ei antud. Ametlikult ei ole sel ühikul midagi pistmist Prantsusmaal 1266. aastast välja antud väga sarnaselt kõlavate müntidega. Mis ühik?

16. Euroliidu tegevust tutvustav nädalaleht European Voice korraldab alates 2001. aastast aasta eurooplase valimist. Aastal 2007 valiti aasta eurooplaseks Leedu president Valdas Adamkus. Millise riigi eurovolinik valiti aga Aasta Eurooplaseks 2008? Tegemist on tarbijakaitsevolinikuga.

17. Kes võitis 2004. aastal toimunud Eesti euromüntide konkursi? See mees on ka tuntud postmarkide kujundajana.

VASTUSED:

1. 1995.
2. 23.
3. 16 (Belgia, Saksamaa, Iirimaa, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Luksemburg, Madalamaad, Austria, Portugal, Soome, Kreeka, Sloveenia, Küpros, Malta, Slovakia).
4. Walter Hallstein, Saksamaa poliitik ja professor.
5. Vastus - Pariis (alitus 11. juuni 1940) Rooma (alistus 13. august 1943).
6. Küpros.
7. Roomas.
8. Vasco da Gama.
9. Ari Vatanen.
10. Suurbritannia.
11. Euroopa Liidu ombudsman (alates 1993. aastast).
12. Ariane (Ariadne).
13. Raul Mälk.
14. Haagis (Hollandis).
15. Eküü.
16. Bulgaaria (Meglena Kuneva).
17. Lembit Lõhmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles