Eurostat saadab Eestisse revidendid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Neljapäeval-reedel statistikaametit külastav Eurostati komisjon hindab Eesti rahandusstatistika metoodika vastavust rahvusvahelistele nõuetele, kusjuures niidikarva otsas ripub ka Eesti võimalus minna üle eurorahale.


«Visiidi eesmärk on dialoog liikmesriigiga, et tagada valitsemissektori arvepidamise kvaliteet,» ütles statistikaameti valitsemis- ja finantssektori statistika osakonna juhataja Agnes Naarits.

Tema sõnul teeb eurostat selliseid külaskäike regulaarselt iga pooleteise aasta tagant. Eurostati käis viitamati Eestis 2007. aastal.

«Seekord tuleb arutusele ka valitsemissektori arvepidamise täielikult tekkepõhisele metoodikale üleminek, mida oleme plaaninud juurutada alates tänavu oktoobrist,» rääkis Naarits.

«Praegu kasutame arvepidamises veel mõningal määral ka kassapõhiseid andmeid.»

2008. aasta valitsussektori defitsiit on esialgsel hinnangul 60 miljonit krooni väiksem lubatud kolme protsendi kriteeriumist.

Endine rahandusminister Taavi Veskimägi on hoiatanud, et kui Eurostati missioon hindab ümber kas või ühe tehingu, lööb see ka valitsuse seekordse ja neil tingimustel viimase võimaluse Eestil euroalaga liituda auti.

Eurostati delegatsioon on viieliikmeline ning sinna kuuluvad ka Euroopa Keskpanga ning Euroopa Komisjoni rahandus- ja majandusküsimuste peadirektoraadi esindajad. Delegatsiooni juht on Luca Ascoli Eurostatist.

Eesti delegatsiooni kuuluvad lisaks statistikaametile ka rahandusministeeriumi ja Eesti Panga esindajad.

Euroga liitumiseks peab Eesti täitma kõik Maastrichti kriteeriumid. Valitsemissektori eelarve puudujääk peab olema väiksem kui 3 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) ja võlg väiksem kui 60 protsenti SKPst.

Statistikaameti märtsis avaldatud esialgsetel andmetel oli Eesti eelarve puudujääk 2008. aastal 3 protsenti ja võlatase 4,8 protsenti SKPst.

Täpsustatud ja täielikult tekkepõhisel arvepidamise metoodikal põhinevad andmed 2008. aasta kohta avaldab statistikaamet 30. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles