Esmaspäeval algab eelhääletamine

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast.
Valimiskast. Foto: Silje Annuk.

Esmaspäeval algab Euroopa Parlamendi valimiste eelhääletamine, mis kestab 3. juunini, sama kaua kestab ka interneti teel hääletamine.

Pühapäeva keskpäeva seisuga oli e-hääletussüsteemi kasutanud 25 000 inimest, vahendas ERR Uudised «Akutaalset kaamerat».

Elektroonilist hääletamist on kasutanud 233 Soomes ja 76 Rootsis elavat Eesti kodanikku, lisaks suurematele riikidele on hääli antud ka Kreekast, Vietnamist, Hiinast, Peruust ja Jaapanist, pühapäevase seisuga on eestlased Euroopa Parlamenti valinud peaaegu 60 riigist.

Välisesindustes käis hääletamas ligikaudu 1500 Eesti kodanikku. Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles, et välisesindustes käib hääletamas järjest vähem teistes riikides elavaid valijaid, sest rohkem eelistatakse internetti.

Sibul ütles ka, et kuigi e-hääletamisel otsustab valija, millises keskkonnas ja kus ta hääletab, on valimiskomisjon tauninud seda, et elektroonilist hääletamist korraldatakse kampaaniatelkides.

«Seal on piir, kus valija saab mõjutatud, väga õrnõhuke. Seal on võimalus, et seadust rikutakse, täiesti olemas,» selgitas Sibul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles