Samost: kas e-valimisi on ikka vaja?

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletamine Keskturu juures Keskerakonna valimistelgis.
E-hääletamine Keskturu juures Keskerakonna valimistelgis. Foto: Toomas Huik.

Ajakirjanik Anvar Samost seadis Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» praeguste eurovalimiste kontekstis kahtluse alla e-valimiste vajalikkuse.


Samosti sõnul tundus, et europarlamendi valimiste e-hääletus, mida Eesti Vabariigis esimesena maailmas europarlamendi hääletust läbi viiakse, läheb väga toredasti. Seda aga ainult niikaua, kuni ilmus Keskerakond oma valimistelkidega.

«Kõik tundus väga toredasti minevat, kuni äkki selgus, et Keskerakond kavatseb Tallinnasse üles panna valimistelgid, kus kõige muu hulgas on võimalik ühes telginurgas e-hääletada. Ja Keskerakonna aktivistid siis «aitavad» ja õpetavad neid inimesi, kes pole arvutiga kokku puutunud või kes ei ole ID-kaarti varem sellisel viisil kasutanud,» lausus Samost.

Ta lisas, et nüüd oleme sealmaal, kus tuleb küsida, et kas e-hääletus ikkagi on sobilik viis valimiste läbiviimiseks. «Europarlamendi valimistel on valimisaktiivsus väike, aga tulemas on ju veel kohalikud valimised, kus Keskerakonnal on võimalus saada hääli mittekodanikelt, kes on väga agaralt alati nende poolt hääletamas käinud. Ja missuguseks kujuneb see nii-öelda e-hääletamise õpetamise ulatus sügisel, seda võib ainult oletada,» ütles Samost.

Kalle Muuli sõnul on nii mõnigi Keskerakonna esindajate tegu olnud seaduslikkuse piiril, kuid võimuloolijad pole tõtanud vastavaid seaduseauke kinni toppima, sest see riivaks kohe ka mõne teise erakonna huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles