Sotsid on käibemaksu tõstmise vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Toomas Huik.

Sotsiaaldemokraadid ei nõustu käibemaksu tõstmise plaaniga, sest see raskendab just väiksema sissetulekuga inimeste olukorda ning ei anna kindlust, et riigieelarve tulud ja kulud oleksid tulevikus tasakaalus.


Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jüri Pihli sõnul on riigi kulude kärpimisel inimlikud piirid ning paratamatult tuleb mõelda ka tulude suurendamise võimalustele. «Kahetsusväärsel kombel on valitsusvastutust kandvad erakonnad jõudmas kokkuleppele, mille tulemusena tõusevad vaid kaudsed maksud. Eriti valus saab olema kavandatav käibemaksu tõus,» ütles Pihl.



Ta lisas, et sotsiaaldemokraadid on kahe aasta jooksul tõrjunud seda ettepanekut kahel põhjusel. «Esiteks tõuseb selle tagajärjel eelkõige nende inimeste maksukoormus, kelle kogu tulu kulub tarbimisele. Need on eelkõige pensionärid, töötud ja keskmisest vähem teenivad töötajad. Me ei pea õigeks, et valitsussektori tasakaalu huvides suurendatakse nende inimeste panust ühiste huvide nimel ning vähendatakse suurepalgaliste osalust. Vastutus riigi tuleviku eest on ühine ja järelikult peavad kõik seda vastutust ka võrdselt ja võimetekohaselt kandma,» nentis Pihl.



Teiseks on Pihli hinnangul tarbimismaksude osakaal riigi tuludes niigi kõrge ja selle edasine tõstmine on riigi tulude suurendamise võimalusena ettearvamatu. «Ei saa olla kindel, et majanduslanguse tingimustes loodetud tulu riigikassat ka tegelikult täidab,» lisas sotside juht.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles