Briti kolumnist: sõnavabadus on ühiskonna hapnik

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Timothy Garton Ashi kodulehest.
Fragment Timothy Garton Ashi kodulehest. Foto: www.timothygartonash.com

Sõnavabadus pole ükski vanadest vabadustest, see on vaba ühiskonna hapnik, mida ei tohi ohverdada, kinnitas briti lähiajaloolane ja kolmunist, Oxfordi Ülikooli Euroopa õpingute professor Timothy Garton Ash.

Ashi sõnul ootavad suurimad ohud Euroopa demokraatiale ja liberalismile veel ees, Euroopa demokraatiat ohustavad eeskätt järeleandlikkus islamiäärmuslastele, mida tihti varjatakse multikultuursuse sildi taha, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Samuti on tema sõnul ohuks reaalpoliitilised kompromissid demokraatiast hälbivate riikidega ning korruptsioon ja muud väärnähtused Euroopas endas. Alahinnata ei saa ka kasvavat varanduslikku kihistumist, mis tekitab hammasrataste vahele jäänuis ihalust kõva käe järele, kuid eriti oluliseks peab Ash sõnavabaduse kaitsmist.

«Sõnavabadus pole ükski vanadest vabadustest, see on vaba ühiskonna hapnik, see on vabadus, mis muudab võimalikuks kõik ülejäänud vabadused. Kui me ohverdame sõnavabaduse, jääme peagi ilma ka teistest vabadustest,» selgitas Ash.

Ashi sõnul on praegune Euroopa Liit tugevasti killustunud, mistõttu autoritaarsusse kalduvail riikidel on kahetsusväärselt kerge siin oma tahet läbi suruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles