E-valimistel protestihäält anda ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rikutud valimissedelid
Rikutud valimissedelid Foto: Toomas Huik

Kui valimisjaoskondades saab oma protestimeelt valimiste vastu avaldada ka rikutud hääletussedelit urni lastes, siis e-hääletusel selline võimalus puudub. Tegelikult ei arvestata ka rikutud sedeleid valimistulemustes.

Postimees.ee lugeja kurtis, et kui tavahääletusel saab parteides või valimissüsteemis pettunu oma rahulolematust väljendada valimissedelit rikkudes, siis e-hääletusel selline võimalus puudub.

Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul selgitas, et seadus tegelikult kehtetu hääle andmise võimalust otseselt ei paku: «Seaduse kohaselt kirjutatakse sedelile selleks ettenähtud kohta kandidaadi või erakonna registreerimisnumber.»

«Kuid valijal on tõepoolest võimalik lasta hääletamiskasti täitmata või nõuetele mittevastavalt täidetud hääletamissedel. Selline sedel on kehtetu. Samas, valimistulemuste kindlakstegemisel kehtetuid hääli ei arvestata - võrdlusarvud, samuti erakondade viieprotsendine valimiskünnis (riigikogu valimistel) arvutatakse ainult kehtivate häälte põhjal,» lisas Sibul.

Seetõttu pole kaalutud ka e-hääletusel sellise võimaluse lisamist. «Kui e-hääletamisel pakutaks eraldi kehtetu hääle andmise võimalust, lahkneks see oluliselt sedeliga hääletamise korraldusest, kus sellist võimalust tegelikult ei pakuta. Samuti võib valijale jääda väär mulje, et protestihäält arvestatakse valimistulemuste kindlakstegemisel,» lisas valimiskomisjoni juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles