Keskerakond peab eelhääletuse kohtades valimispidusid

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Foto: Peeter Langovits

Keskerakond peab kahes Tallinna eelhääletuse kohas esmaspäeval, teisipäeval ja kolmapäeval oma valimispidusid, mida juhivad partei nimekad poliitikud ja kus astuvad üles tuntud lauljad.

Erakonna valimispeod toimuvad ühtekokku kolmes kohas - Põhja-Tallinnas Salme kultuurikeskuses, Kesklinnas Vene kultuurikeskuses ning Lasnamäel Lindakivi kultuurikeskuses. Neist Vene kultuurikeskus vabariigi valimiskomisjoni andmetel ametlikuks valimisjaoskonnaks pole.

Üles astuvad pidudel muusikud Erich Krieger, Sofia Rubina, Mikk Saar, Mari-Leen Kaselaan ja Tanja.

Üritusi juhivad näiteks Vilja Savisaar, Peeter Võsa, Evelyn Sepp, Henrik Normann ja Aivar Riisalu ning alati on kohal 1-3 partei europarlamendi saadikut. Peod kestavad reeglina 12-13.30ni ja 17-19ni.

Partei teatab ürituse reklaamis otse, et loositakse reise Brüsselisse ning kohapeal on võimalus hääletada europarlamendi valimiste eelhääletamisel ning tuletatakse meelde, et inimene ei unustaks kaasa võtta pildiga dokumenti.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et üritused valimisseadust ei riku, sest eelvalimiste päevadel on aktiivne valimisagitatsioon lubatud, keelatud vaid valimisplakatid tänavatel. Samuti ei peeta valimispidu valimisjaoskonna ruumis ega sinna viivas koridoris, mis on tema sõnul seadusega keelatud.

«Valimsjaoskonna ruumis sees kindlasti midagi ei toimu,» sõnas Toobal. «Kuna pidu on teisel korrusel ja jaoskond esimesel korrusel, siis pole mingit probleemi.»

Toobali sõnul on erakonna kulud nende ürituste peale suurusjärgus 100 000 krooni ning eesmärgiks on valimisaktiivsust tõsta, inimestele meelelahutust pakkuda ja võimaldada kandidaatidel valijatega kohtuda.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal lausus, et hääletusjaoskonnaga samas majas agitatsiooni tegemine tundub talle seaduserikkumine olevat.

«Ma ei mõista, miks peavad kõik Keskerakonna teod olema kas halva maitse piiril - nagu need telgid, mida valimiskomisjon eile taunis või seaduserikkumise piiril - nagu tundub see valimispidu olevat,» lisas ta. «Kui saaks midagi soovida, siis sooviks, et Keskerakonnalt kaoks nimest ära erakond, sest see toob halba mainet kõigile erakondadele.»

Michal avaldas lootust, et inimesed mõistavad Keskerakonna tegevuse valimistel selgelt hukka ning õiguskaitseorganid tagavad Eestis valimiste seaduslikkuse.

«Eriti olukorras, kus sotse näiteks eelmistel valimistel trahviti nende logoga telgi eest, mis selle jaburuse kõrval on lapsemäng,» märkis ta. «Naljakas, et Keskerakond pingutab kõvasti, et Eesti politseil tööd oleks, justkui vähe veel pätte oleks.»

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul võib eelhääletamise päeval teha valimisagitatsiooni hääletuspunktiga samas hoones, kuid mitte samas ruumis või nendes ruumides, mille kaudu hääletamisruumi minnakse.

Sibul ütles, et valimisagitatsioon eelhääletuse päeval on seadusega keelatud hääletamisruumis ning ruumides, mille kaudu valija siseneb hääletamisruumidesse. «See keeld ei laiene tervele hoonele,» lisas ta. «Valimisürituse korraldamine eelhääletamise päevadel kultuurimajas, vallamajas, koolis või muus sellises avalikus hoones, kus asub valimisjaoskond, ei ole keelatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles