Algatus: lapsevanematele valimistel lisahääl iga lapse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kogunenud noored emad tegid kodanikualgatusena üleskutse anda lapsevanematele valimistel lisahääl iga alaealise lapse eest.

Üks liikumise algatajatest, noor ema Merit Kask ütles, et praegu ei ole Eesti ühiskonnas laste ja lapsevanemate häält eriti kuulda, sest nende muresid ei jaksa globaalsemate murede hulgas keegi eriti tähele panna.

«Oleks tore, kui tekiks lapsevanemate liikumine, mille tulemusel näeksime valimisseaduse muutmist selliselt, et lapsevanem - kas ema või isa - saaks hääletada ka oma alaealise lapse eest,» sõnas Kask.

«Miks see mure? Sest lapsed ei ole täna meie ühiskonnas mitte kapital, vaid justkui mingi puue. Nendes tingimustes, mis meil praegu on, on lastetutel inimestel hoopis kergem hakkama saada,» sõnas ta.

Noorte lastevanemate välja käidud lahendus anda valimistel lapsevanematele lisahääl tõstaks nende arvates vanemate väärtust ühiskonnas. «See muudaks nii otsustajate kui kogu ühiskonna suhtumist,» arvas Kask.

«Kui meie sõna maksab rohkem, hakkab loodetavasti ka poliitika muutuma ja tulevad konkreetsemad lahendused, mis parandaks lapsevanemate olukorda,» lisas ta.

Täna kogunenud lapsevanemad kavatsevad liikumise ametlikuks teha ning leida oma ettepanekule tuge ka teistelt organisatsioonidelt.

Paralleelselt sama ettepanek

Sama ettepaneku tegi Eesti Ekspressi ajakirjanik Andrei Hvostov, kes leidis, et praegu on lapsevanemad jäetud ühiskondliku elu ääremaale.

«Kui sul on kaks last, siis sa annad hääle enda eest ja kaks häält oma laste eest. Sa annad oma lapse eest hääle nii kaua, kuni ta saab täisealiseks,» kirjutas Hvostov.

«Sa muutud poliitikute ja erakondade silmis tähtsaks tegelaseks,» arvas kolumnist. «Ma tahan elada sellises riigis, kus poliitik tuleb lapsevanema juurde ja küsib: «Mida ma saan teie heaks teha, lugupeetud lapsevanem?»»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles