Sotsid: Ojuland tegeleb valetamisega

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosaadik Katrin Saks.
Eurosaadik Katrin Saks. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatide Eiki Nestori ja Katrin Saksa sõnul valetas reformierakondlane Kristiina Ojuland, kui tegi kriitikat sotside ja Euroopa Sotsiaaldemokraatliku Partei esimehe Poul Nyrup Rasmusseni aadressil.

«Reformierakonna esikandidaat ei näita nüüd ennast küll väga euroopalikust küljest. Seal on muuseas kombeks mitte valetada,» märkis Nestor. «Tuletan siinkohal meelde, et sotsiaaldemokraadid olid üksmeelselt ja sajaprotsendiliselt Euroopa Liidu ja NATOga ühinemise pooldajad.»

Nestor tõdes, et sotside nimekirjas pole kunagi olnud euroskeptikuid ning erakond peab euroga ühinemist vajalikuks ja õigeks sammuks.

Ojuland väitis täna, et Eesti astumisel Euroopa Liitu oli tunda vasakpoolsete vastuseisu. Samuti sõnas ta, et Euroopa sotsid olid vastu ka kommunismi kuritegude hukkamõistmisele.

Ojulandi reaktsioon oli ajendatud Eestis käinud taanlase Rasmusseni seisukohale, et Eesti valitsus pikendab majanduskriisi, kui ajab iga hinna eest eurot taga.

Euroopa Parlamendi liikme Katrin Saksa sõnul on Ojulandi väide, et Euroopa sotsid olid vastu kommunismi kuritegude hukkamõistmisele, sulaselge vale. «Siinkohal ei maksa küll vassida ega silte külge kleepida, selline poliitiline stiil peaks kuuluma marksistlikku minevikku,» lausus ta.

Saksa sõnul on sotsiaaldemokraadid Euroopa parlamendis väga aktiivselt tegelenud totalitaarsete režiimide kuritegude hukkamõistmisega.

Nestor märkis, et Reformierakonna rünnak eesotsas Kristiina Ojulandi tänase avaldusega sotsiaaldemokraatide suunas näitab, et parempartei tahab jätkuvalt minna eurole üle ühiskonna nõrgemate liikmete arvelt.

Nestori sõnul on Reformierakond ise lasknud kaks korda käest Eesti riigi eurole ülemineku võimalused. «Reformierakond on pidurdanud Eesti eurole üleminekut, lükates tagasi Ivari Padari rahandusministri aegsed ettepanekud riigieelarve tasakaalustamiseks,» sõnas ta.

Nestor lausus, et riigi tulude ja kulude tasakaalu nimel ei saa ainult kärpida ning eurot ei saavutata matusetoetuste, tudengitoetuste või pensionäride arvelt.

«Üleminek eurole ühiskonnas nõrgemate arvel ei ole õige samm,» lisas ta. «Sellele ei aita kaasa ka Langi ideed riikliku dekreedi abil kärpida ühepoolse otsusega töötajate palka. Selline stiil oli iseloomulik kommunistlikule diktatuurile, mitte vabale ühiskonnale, mida sotsiaaldemokraadid ehitavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles