Saks jääb ainsa eurosaadikuna ilma lahkumishüvitiseta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosaadik Katrin Saks.
Eurosaadik Katrin Saks. Foto: Mihkel Maripuu

Eestist valitud eurosaadikutest jääb Katrin Saks ainsana ilma ligi 52 000 krooni suurusest hüvitistest, mida Euroopa Parlament maksab neile, keda Brüsselisse tagasi ei valita.

Nii Tunne Kelam, Toomas Savi, Siiri Oviir, Marianne Mikko kui ka Andres Tarand saavad Euroopa Parlamendilt pärast oma volituste lõppu kuue kuu jooksul ligi 52 000 Eesti krooni suurust hüvitist. Seda küll vaid juhul, kui neid tagasi ei valita.

Ainsa eestlasena jääb lahkumishüvitiseta Katrin Saks, kes on asendusliikmena Brüsselis olnud 2,5 aastat. «Kuna Katrin Saks on olnud parlamendis alla 3 aasta, siis talle hüvitist ei maksta,» selgitati Euroopa Parlamendi Eesti infobüroost.

Europarlamendist lahkuma pidanud saadikute ühe kuu hüvitis on võrdne saadiku palgaga ehk Eesti saadikute puhul on see 52 468 krooni.

Endised eurosaadikud jäävad aga hüvitisest ilma, kui nad valitakse oma koduriigi parlamenti, valitsusse, kohalikku omavalitsusse või asuvad tööle rahvusvahelisse organisatsiooni.

Parlamendi infobüroost kinnitati, et saadikutele ei maksta tagasikolimistoetust ega muid toetusi peale lahkumishüvitise.

Hüvitise pikkus on erinev

Euroopa Parlament on hüvitise maksmise pikkuse sidunud saadikuks oleku ajaga. Praegu kehtiva korra kohaselt makstakse kolm kuni viis aastat parlamendis olnud saadikutele lahkumishüvitist kolm kuud.

Viis aastat europarlamendis olnud saavad pool aastat lahkumishüvitist. Üle viie aasta saadikutööd teinutele makstakse iga lisa-aasta eest üks kuu kauem hüvitist, kuid lahkumishüvitist ei maksta üle kahe aasta.

Praegu on Eesti europarlamendi liikme palk võrdne riigikogu liikme palgaga ehk ligi 50 000 kr kuus, siis pärast uue Euroopa Parlamendi valimist sel suvel jõustub uus kord, mis määrab kõikide saadikute palgaks 7665 eurot ehk ligi 120 000 kr kuus.

Lahkumishüvitist saab ka riigikogust

Eesti parlamendi saadikud saavad samuti lahkumishüvitist. Vähem kui aasta riigikogus olnud saadik saab kolme kuupalga suuruse summa, üle aasta riigikogus olijatele makstakse poole aasta palk.

Praegustest Eesti eurosaadikutest on Andres Tarand ja Toomas Savi teatanud, et nemad uuesti ei kandideeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles