Valimiskomisjon kontrollib Keskerakonna telgikampaaniat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul Foto: Peeter Langovits

Vabariigi valimiskomisjon kavatseb kontrollida kaubanduskeskuste juurde pandavatate ning e-hääletamist võimaldavate Keskerakonna telkide vastavust valimisseadusele.

Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles BNSile, et praegu on raske öelda, kas Keskerakond rikub sellise tegevusega seadust ning seda peaks oma silmaga nägema, kuidas telkides hääletamine korraldatud on.

Sibul meenutas, et mitu aastat tagasi töötasid Eesti erakonnad koostöös valimiskomisjoniga välja ausa e-hääletamise põhimõtted, millega Keskerakond ei ühinenud.

«Kindlasti ma tahaks rõhutada, et iga valija, kes tunneb, et teda on häält andes mõjutatud, saab oma otsust uuesti e-hääletades või valimiskasti juurde minnes muuta. Uuesti antud hääl tühistab varem antud hääle. Samuti soovin panna kõigile valijatele südamele, et oma ID-kaarti või kaardi PIN-koode ei tohi mitte kellelegi üle anda,» lausus Sibul.

Keskerakond paneb neljapäeval Tallinnas ja teistes suuremates Eesti linnades kaubanduskeskuste juurde üles 20 telki, kus jagatakse erakonna valimismaterjale ja pakutakse võimalust elektrooniliselt hääletada.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles BNSile, et partei ei näe oma telgis hääletamise võimalust pakkudes vastuolu hea valimistava või valimisseadusega, kuna arvutite juures ei ole mingeid Keskerakonnale viitavaid materjale ning hääletamise juures ei ole teisi inimesi.

«Kui keegi tuleb ja küsib nõu, kuidas ID-kaarti lugejasse panna või muid tehnilisi üksikasju, siis teda aidatakse, kuid hääle andmise ajal on inimene üksi,» lausus Toobal.

Samas jagatakse valmistelkides Keskerakonna materjale ning kohal on ka Keskerakonna eurovalimiste kandidaadid.

Toobali sõnul annab Keskerakond oma telkides lihtsalt valijale võimaluse hääletada ja ei näe selles e-hääletamisele kihutamist.

Kümmekond telki tuleb Tallinna kaubanduskeskuste juurde ning ülejäänud teistes Eesti suuremates linnades. Telgid pannakse üles neljapäeval ning need jäävad oma kohale järgmise nädala kolmapäevani.

Sibul ei soovinud öelda, kas valimisseadus vajab muutmist, kui Keskerakonna tegevus ei ole seadusevastane. Ta tõdes, et seaduste muutmine on riigikogu pädevuses.

Vabariigi valimiskomisjoni kodulehel avaldatud ausa e-hääletamise põhimõtted ütlevad, et e-hääletamisele kihutamine selleks arvutit pakkudes või muul moel valijat mõjutades ei ole lubatud. Muu hulgas ei tohi korraldada kollektiivseid e-hääletamise üritusi, näiteks avada e-hääletamise kontoreid või teeninduslette, kuna seda võib käsitleda valimisvabaduse rikkumisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles