Keskerakond ründas käibemaksu tõstmise plaani

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar.
Vilja Savisaar. Foto: Liis Treimann

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Vilja Savisaare hinnangul on valitsuses üles kerkinud idee tõsta käibemaksu kahe protsendipunkti võrra Eestile kahjulik, sest see kergitaks esmatarbekaupade hindasid.

Savisaar ütles, et valitsus peaks enne otsustamist tutvuma Läti kogemusega käibemaksu tõstmisel. Tema sõnul pole vähimatki kahtlust, et käibemaksu tõstmine ning valitsuses juba heaks kiidetud aktsiiside tõstmine toob taas kaasa esmatarbekaupade järsu hinnatõusu.

«Ei kujuta ette, millist kasu loodab valitsus saada leiva- ja piimahinna tõusust majanduskriisi ajal,» märkis Savisaar partei saadetud teates. Ta lisas, et see ei aita meil luua töökohti ega anna meile mingit lisatuge majanduskriisist väljumiseks.

«See on taas kahjulik otsus neile, kes teenivad alla keskmist sissetulekut - samas soosib see otsus kõrgepalgalisi, kelle ostukorvist esmatarbekaubad moodustavad väiksema osa,» tõdes Savisaar.
Ta kutsub valitsust üles hoolikalt uurima Läti negatiivset kogemust käibemaksu tõstmisel.

«Võib öelda, et Läti tegelikud raskused ja kiire langus just pärast käibemaksu tõstmist algasidki,» ütles Savisaar. «Loodetud tulu sellest otsusest aga ei saadud - maksulaekumine halvenes järsult.»

Savisaare hinnangul tuleks Eestil järgida Lääne-Euroopa riikide eeskuju ja keskenduda majanduse elavdamisele ning töökohtade loomisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles