Volikogu lubas Rahvaliidu koalitsioonikõnelustele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Täna kogunenud Rahvaliidu erakorraline volikogu otsustas võtta vastu Reformierakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kutse koalitsiooniläbirääkimistele. 


Rahvaliidu pressiesindaja Manuela Pihlapi sõnul alustatakse läbirääkimisi vaid paremerakondadega ning tänasel Keskerakonna kokku kutsutud alternatiivsel kohtumisel rahvaliitlased ei osalenud.

Erakonna aseesimees Kajar Lember ütles Postimees.ee'le, et koalitsiooniläbirääkimisteks tõstatatud teemasid ja arutelupiire ei pea erakond enne paremparteidega ühise laua taha istumist õigeks avalikustada.

Tema sõnul ei peaks seal olema siiski midagi üllatuslikku ehk tegu on teemadega, mis on juba meediast varem läbi käinud.

Ta lisas, et erakond vaatab tänavust ja järgmise aasta riigieelarvet ühe paketina, mis tuleb lahendada ühiselt.

Lemberi väitel konsulteerib nüüd partei IRLi ja Reformierakonnaga ning seejärel saab ka selgeks, millal on parteide järgmine kohtumine. Ta oletas, et see võib olla juba homme.

«Koalitsioonikõneluste kaalukeeleks saab 2010. aasta eelarve koostamise põhimõtted, kus tuleb arvestada riigi reaalsete võimalustega,» kommenteeris volikogu tänast otsust Rahvaliidu esimees Karel Rüütli. «2010. eelarve tuleb koostada riigi reaalseid võimalusi arvestades. Pidev jupikaupa eelarve muutmine tuleb lõpetada.»

Rahvaliidu hinnangul tuleb parandada maksusüsteemi stabiilsust ja jätkusuutlikkust. «Samas on selles vallas vähemalt osa lahendusi pikema aja küsimused, hetkel tuleb majanduskriisist välja tulla,» tõdes Rüütli.

Tema sõnul on hinnatav Reformierakonna ja IRLi arusaam, et Rahvaliit võiks olla erakond, mis asetab Eesti huvid erakondlikest ettepoole, kuid ta leidis, et seda peaksid tegema ka teised läbirääkijad.

Volikogus vastu võetud põhimõttelised lähtekohad on Rüütli sõnul aluseks Rahvaliidu läbirääkimismeeskonna tööle, mille lõpptulemused kinnitab volikogu, otsustades valitsusliitu minna või mitte.

Rahvaliidu hinnangul tuleb juba läbirääkimiste alguses kokku leppida, et sõltumata tulemusest käituksid osalised ka lõpus viisakalt ega tuleks taluda Eesti poliitikale tavapärast kemplemist.

«Mõistlikkuse piires saab ja tuleb teha kõigil osapooltel kompromisse, ent samas jääme me kindlasti oma aluspõhimõtetele, et majandus tervikuna - st inimesed, omavalitsused, haridus, kultuur, sotsiaalsfäär - jääksid ellu ja toimiksid võimalikult väheste kaotustega,» ütles Rüütli.

21. mail pöördusid Rahvaliidu poole Reformierakond ja IRL ettepanekuga moodustada laiapõhjaline ühiskondliku kandepinnaga koalitsioon.

Pressiesindaja ütles, et Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu hinnangul loob Rahvaliidu osalemine võrdse partnerina valitsusliidus võimaluse, et maaelanikkonna, põllumeeste ja omavalitsustegelaste hääl ja huvid oleksid Eesti jaoks oluliste otsuste langetamisel selgemalt esindatud ja arvestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles