Sotsid tahavad Reformile kambakat teha

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside juht Jüri Pihl ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar peavad läbirääkimisi, et üles ehitada uus valitsusliit.
Sotside juht Jüri Pihl ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar peavad läbirääkimisi, et üles ehitada uus valitsusliit. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) peab peasekretär Randel Läntsi sõnul läbirääkimisi kõikide parlamenti kuuluvate parteidega, välja arvatud Reformierakond, ning eesmärgiks on kombata võimaliku valitsusliidu sündi.

Länts lausus (vaata allpool intervjuud Randel Läntsiga), et nende partei esimees Jüri Pihl on võimaliku poliitilise liidu loomiseks kohtunud nii Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, Rahvaliidu juhi Karel Rüütli kui ka IRLi esimehe Mart Laariga. Samuti on sotsid pidanud läbirääkimisi rohelistega.

Savisaar ütles täna Postimees.ee`le, et tal on kohtumisi Jüri Pihliga olnud mitmeid ning arutatud on Eesti poliitilist olukorda. «Valitsusliidu käekäik on loomulikult üks osa sellest,» lisas ta.

Võimaliku valitsusliidu loomise kohta sotsidega lausus Savisaar, et igasugused kombinatsioonid on võimalikud ja kõik sõltub sellest, kuivõrd on Keskerakonna valijate huvid realiseeritud.

«Meie oleme ammu üle kasvanud sellest east, kus teatati et mina sinuga ühes liivakastis ei mängi,» lisas ta. «Soovitan seda ka oma partneritele Eesti poliitikas.»Rahvaliidu pressinõunik Manuela Pihlap ütles aga Postimees.ee`le, et Karel Rüütli ei ole Jüri Pihliga pidanud mingisuguseid läbirääkimisi võimalikust koalitsioonist.

Rahvaliidu esindajad eesotsas Rüütliga kohtusid sel nädalal mitmel korral Reformierakonna ja IRLi juhtidega, et leida ühist keelt 6 miljardi krooni suuruse kärpekava osas ning võimaliku uue valitsusliidu moodustamiseks.

Esmaspäeval koguneb Rahvaliidu volikogu, mis peaks paika panema alused võimalikuks koalitsioonilepinguks paremerakondadega.

101-liikmelises riigikogus Reformierakonnal 31 ning IRLil 19 liiget. Seetõttu peavad kaks parteid praegu läbirääkimisi Rahvaliiduga (6 kohta), et moodustada parlamendis enamust omavat koalitsiooni.

Keskerakonnal on riigikogus 28, sotsidel 10 ja rohelistel 6. Jaan Kundla ei kuulu ühtegi riigikogu fraktsiooni.

Intervjuu Randel Läntsiga

SDE peasekretär Randel Länts, väidetavalt on teie partei esimees Jüri Pihl pidanud läbirääkimisi Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega. Kellega veel sotsid läbirääkimisi peavad ja kas neid võib pidada katseks luua uus valitsusliit?

Me suhtleme kõikidega. Jüri Pihl on arutanud olukorda kõikide erakondade esimeestega. Reformierakonnaga võib olla natuke vähem, sest kui vastaspool esitab ainult ultimatiivseid nõudmisi, siis on raske midagi arutada. Aga selge on see, et kui on olukord keeruline, siis mida laiapõhjalisem on kokkulepe, siis seda parem. Pihl on rääkinud nii Edgar Savisaare, Karel Rüütli (Rahvaliidu esimees) kui ka Mart Laariga (IRLi esimees). Samuti on meie inimesed rääkinud rohelistega. Tähtis on ikkagi see, et riik põhja ei läheks.

Asjade soodsa lahenduse korral võib nendest kõnelustest näha koalitsiooni loomise vaikseid kompamisi?

Seda jah. Kuid olukorda ei maksa üle dramatiseerida. Vestlused on olnud. Meie oleme küsinud IRLi käest, mis toimub. Keskerakond on küsinud meie käest,  mis toimub. Meil näiteks tabuteemat Keskerakonnaga suhtlemisel ei ole.

Aga ikkagi, kas nendes läbirääkimistes kombatakse ka seda,  mis oleks parteide ühisosa ja kas võiks tulla kõne alla koalitsiooni tegemine?

Muidugi. Loomulikult. Kui Pihl ja Savisaar kohtuvad, siis nad ei räägi ju sellest, kuidas keegi õhtul koeraga jalutamas käib või millised on uuemad automudelid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles