Ansip küsib vajadusel mandaati, aga tagasi ei pruugi astuda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip ütles president Toomas Hendrik Ilvese tänast avaldust kommenteerides, et kui jõutakse Rahvaliidu või mõne teise erakonnaga uues koalitsioonis kokkuleppele, küsib ta riigikogult uue mandaadi.


Ta ütles Postimees.ee'le, et on presidendiga nõus, et kui sünnib uus koalitsioon, peaks peaminister riigikogult uue mandaadi küsima, kuid lisas, et see ei tähenda tagasiastumist.

«Kui moodustatakse sisuliselt uus valitsus koos uue koalitsiooniga ja koalitsioonilepinguga, olen ma valmis küsima uut mandaati. Aga sellest ei saa teha järeldust, et see sünnib tagasiastumise vormis.»

Jättis otsa lahtiseks

Tema väitel ei nõua mandaadi küsimist ei seadus ega tava. «Poliitiline kultuur, minu hinnangul, nii nagu presidendi hinnangul, peaks seda nõudma. Ma saan selle võimaluse anda ka tagasi astumata.»

Ansip ei soovinud täpsustada, milline saaks olla teine moodus mandaadi küsimiseks. «Kuidas ma seda teen, kas see toimub usaldushääletuse või mingis teises vormis, see on iseküsimus ja sõltub konkreetsest olukorrast.»

Tema sõnul ei saa ka öelda, et tagasiastumine saab olla seotud Rahvaliiduga kokkuleppele jõudmisega. «Me ei saa öelda, et Rahvaliit on ainus valik.»

Praegu pole õige hetk

Ansipi sõnul oleks ka praegu, kui koalitsiooni jäid vaid Reformierakond ja IRL, tal vale tagasi astuda. «Ma leian, et sellist valitsuskriisi tekitada oleks äärmiselt vastutustundetu - peatada protsessid pikemaks ajaks.»

Tema sõnul oleks see maailmas pretsedenditu, kui vähemusvalitsuse moodustudes peaminister tagasi astuks.

«Ei saa olla garantiid, et moodustub uus koalitsioon. Seega peab jätkama vähemusvalitsus. Sel juhul ei moodustu sisuliselt uut valitust ja uut koalitsiooni.»

President Toomas Hendrik Ilves vabastas täna peaminister Andrus Ansipi ettepanekul ametist senise valitsuse sotsiaaldemokraatidest liikmed ning tegi sellega seoses avalduse, milles märgib, et valitsus vajab riigikogult uut mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles