Ansip IRLile: 3-protsendine töötusmaks pole võimalik

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Peaminister Andrus Ansipi sõnul pole praeguses majandusolukorras võimalik jätta töötuskindlustusmakse määra 3 protsendile, nagu Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) soovib.


«Maksemäära tõus ja hüvitiste vähendamine ei ole alternatiividena käsitletavad,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil. «Olukord on sedavõrd muutunud, et mõlemat tuleb teha. Seda ütleb minu analüüs. Ma tuginen selles eelkõige töötukassast saadud informatsioonile.»

Tema väitel kinnitavad ka ametiühingud, et töötajate fond ei saa kolme protsendiga hakkama.

Ansipi sõnul tuleks esimese sammuna võtta vastu seadus, mis lubab tõsta töötuskindlustusmakse piirmäära 4,5 protsendile. Kui kõrgele piirmäär seejärel tegelikult tõuseb, on tema sõnul esmajoones töötukassa nõukogu otsustada.

IRLi fraktsiooni liige Ken-Marti Vaher ütles hommikul ERR Uudistele, et kuigi täna riigikogule üle antud töötuskindlustusseaduse eelnõu ettevalmistamisel oli jutuks ka töötuskindlustuse maksemäära tõstmine neljale protsendile, on IRL sellele kategooriliselt vastu.

Seetõttu vähendab eelnõu vaid töölepinguseaduses ettenähtud hüvitisi.

«Meie arvutused näitavad, et kõik vajalikud muudatused töötukassa kulude ja tulude tasakaalu viimiseks saab ära teha ka senise 3-protsendilise maksemäära piires ja see ei muutu,» lisas ta.

Ansipi sõnul ei ole aga õige öelda, et Reformierakond toetab maksutõusu ja IRL mitte, vaid pigem tuleks tõdeda, et IRL lähtub väiksemast hulgast andmetest.

«Analüüsiks on meie erakonnas materjali rohkem kui teises,» viitas ta sellele, et sotsiaalminister kuulub Reformierakonda. «Info tegelikust olukorrast ja tulevikuväljavaadetest on meile kergemini kättesaadav kui võib-olla mõnele teisele.»

Ansipi sõnul kipuvad praegu paljud vaatama olukorda läbi roosade prillide. «Paljud eitavad praegu seda, et asjad võivad halvemaks minna. Tööpuuduse kasvades sellest 3 protsendist ei jätku,» rääkis peaminister.

«Analüüsi ei ole, on pime usk, et peab jätkuma. Põhimõtteliselt ei ole see ühe, teise ega kolmanda erakonna öelda, kas 3 protsendist jätkub. See sõltub arengutest tööjõuturul, arengutest majanduses.»

Tema sõnul ei ole 3 protsendi sisse mahtumine reaalne.

«Kui üks erakond ütleb, et meie tegime sellise ettepaneku, mis võimaldab 3 protsendiga hakkama saada, siis selles väites on rohkem avantürismi kui tegelikkuse tunnetamist.»

Sotsiaalminister Hanno Pevkur lisas, et kuna praeguselt hüvitiste tasemelt 50-40 ei ole sotsiaalharta tõttu võimalik allapoole liikuda, jääbki alternatiiviks töötuskindlustusmakse tõstmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles