Ministri pankrotis isa pääses kopsakast hagist

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Autorollo kuritahtliku pankroti süüdistuste all olev transpordifirma endine omanik ja keskkonnaministri isa Väino Pentus pääses tema vastu esitatud kopsakast hagist, teistel on juhtunu sisuliseks selgitamiseks aega neljapäevani.

Harju maakohus jättis oma määrusega Autorollo pankrotitoimkonna poolt Väino Pentuse vastu esitatud tsiviilhagi läbi vaatamata, sest mehe vastu oli sama nõue esitatud juba teises, Väino Pentuse isiklikus pankrotimenetluses.

Seega peavad Autorollo väidetava kuritahtliku pankroti asjus andma kohtule selgitusi vaid ettevõtte saneerijaks olnud vandeadvokaat Siim Roode, Rain Rosimannus ning viimase keskkonnaministrist abikaasa Keit Pentus-Rosimannus.

Autorollo skandaal puhkes eelmise aasta lõpus, kui selgus, et 2010. aastal pankrotti läinud transpordiettevõte oli varast sisuliselt tühjaks kanditud. Keskkonnaministri isa Väino Pentus oli majandusbuumi ajal pangast laenatud raha abil ostnud Autorollo kokku 11 miljoni krooniga. See oli umbes 5 miljonit enam kui ettevõtte reaalne väärtus.

Kui ettevõte sattus majandusraskustesse asus Autorollo asju ajama vandeadvokaat Roode. Viimase osalusel viidi ettevõtte varad muudesse firmadesse ja tasuti 590 000 krooni suurune maksuvõlg riigi ees.

Nii-öelda Pentuse leer nimetab toimunut saneerimiseks, võlausaldajad kuritahtlikuks pankrotiks. Arvukate tehingute tulemusena tekkis lõpuks olukord, kus võlausaldajail polnud pankrotis firmast võlgade katteks midagi saada.

Pankrotitoimkond esitas Pentuse leeri kohta Harju maakohtusse 579 906 euro suuruse tsiviilhagi. Sama juhtumit uurib kriminaalkorras ka Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles