Laar: tegevuskulusid tuleks veel 1,2 miljardit kärpida

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Mart Laari sõnul saaks 6,1-miljardilise kärpe kokku, kui kärpida valitsussektori tegevuskulusid veel 1,2 miljardit krooni.


Laar saatis oma erakonna siselisti kirja, kus selgitas erakonna nägemust riigieelarve tasakaalu saamiseks. Tema sõnul koosneb IRLi 6,1-miljardiline kärpekava kolmest osast.

Esimene, 2,3 miljardi suurune pakett hõlmab peamiselt töötukassast makstavate hüvitiste korra muutmisest tulenevat 1,1 miljardit, millele lisanduvad täiendavad dividendid Eesti Energiast ja Eesti Pangast ning muud väiksemad tulud.

Teise osa kärpekavast moodustab ministeeriumite palga- ja muude kulude 11,8- protsendiline kärbe vastavalt esitatud ettepanekutele, mis toob eelarvesse lisaks 2,15 miljardit krooni.

Kolmanda, 1,65-miljardilise osa moodustavad valitsuses juba kokku lepitud tubaka - ja kütuseaktsiisi 5-protsendine tõus (410 miljonit krooni) ning enam kui 1,2 miljardi krooni ulatuses täiendavaid kärpeid tegevuskuludest.

«Nagu näete, on meie prioriteet riigi kulude kokkutõmbamisel, mitte aga maksude järsul tõstmisel,» võttis Laar ettepanekute sisu kokku.

Selle paketiga on IRL tema sõnul valmis pidama läbirääkimisi kas sotsiaaldemokraatide, Rahvaliidu või rohelistega.

IRLil on tema sõnul valmis kava ka järgnevate ettepanekutega juhul, kui viimase aja negatiivsed prognoosid peaksid kinnitust leidma ning kärpevajadus suuremaks paisub.

«Kui me ei suuda oma tulusid ja kulusid kontrolli alla saada, seisame kõik aasta lõpuks ülimalt tõsiste probleemide ees, millest kõige hullem on plahvatuslikult kasvav tööpuudus.»

Viimaste prognooside kohaselt on tema sõnul olukord eelarves veelgi raskem, kui seni arvatakse, ning pole välistatud, et Eesti vajab veelgi suuremat kärbet kui seni arvatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles