Rein Toomla: Savisaare vastu saaks üksnes parteijuhid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla ütleb, et mitmed küsitlused on näidanud: kohalikel valimistel on kandidaadi isik tähtsam kui programm.
Rein Toomla ütleb, et mitmed küsitlused on näidanud: kohalikel valimistel on kandidaadi isik tähtsam kui programm. Foto: Toomas Huik

Kõige tõsisem konkurent Savisaare vastu Tallinna linnapeaks paistab hetkevalikust Jürgen Ligi, sest miskipärast ei julge ereakonnad oma esimehi pealinnalahingusse tuua, räägib Tartu Ülikooli politoloog Rein Toomla Postimehe arvamusportaalile antud intervjuus.

Milliseks hindate erakondade Tallinna linnapea kandidaatide valikut - kes neist üllatab positiivselt, kes jääb oma võimetele alla? Milliseid trende võib esitatud valikust välja lugeda?

Kohalikud valimised on rohkem isikuvalimised – liidri roll neil valimistel on olulisem kui riigikogu puhul. See tõdemus ongi aluseks Tallinna linnapeakandidaatide võrdlusel. Edgar Savisaar on Keskerakonna esimees. Kõik teised kandidaadid on oma erakonnas parimal juhul number kahed. Kuid Savisaarega suutnuks enam-vähem võrdväärselt konkureerida ainult erakonna liidrid.

Loomulikult on arusaadav, et peaminister ei hakka kandideerima linnapeaks. Kuid IRL ja SDE oleksid saanud ja võinud välja tuua oma liidrid.

Kui parteijuhid ei soovi kandideerida, siis edasine valik peaks silmas pidama võimalikult head tuntust – kõige rohkem on seda ministritel. Reformierakond on siin ilmselt andnud maksimumi, IRL tunduvalt vähem ja SDE loodab pigem imele.

Kes praegu välja toodud kandidaatidest suudaks valusaimalt Edgar Savisaart «lüüa» või oleks vähemalt parim näpistaja? Kes tugevatest kandidaatidest on pildilt puudu, aga keda soovitaksite veel mängu tuua?

Tulenevalt eelpool öeldust oleks rahandusminister Jürgen Ligi kõige tõsisem konkurent Savisaarele. Kuid me ei tohi isikute tuntuse kõrval unustada erakondade populaarsust – Ligi võib koguda Savisaare teiste konkurentidega võrreldes rohkem hääli, kuid erakond tervikuna ei pruugi sugugi kuigi edukas olla.

Kui oletada, et Keskerakond ei suuda volikogus saavutada absoluutset enamust, siis vastasrinnal läheb oma ühise kandidaadi leidmisel keeruliseks.

Milline tundub pilt ülejäänud suuremate linnades – kus tõotab tulla tõsisem heitlus, kes üllatab enim kandidaatidega? Kui õnnestunud on tänavune Tartu meeribukett?

Pärnus on üks võimas mitte-erakondlik kandidaat – praegune linnapea Toomas Kivimägi. Hetkel ei näe sellist võimalust, et ükski erakond ja nende linnapeakandidaat võiks Kivimägile muutuda tõsiselt võetavaks konkurendiks.

Tartu on keerulisem. Siin peitub intriig erakondade valimistulemustes. Kui Reformierakond suudab olla edukam kui teised parteid, siis on Urmas Kruuse jätkamine vägagi tõenäoline. Kui teised parteid jätavad Reformi teisele või isegi kolmandale kohale, avaneb märkimisväärsel hulgal erinevaid võimalusi, mille lahendamisel saavad kaasa lüüa kõik neli suurerakonda.

Teisipäevane Postimees võttis kokku hetkeseisu sellest, kuidas parteidel läheb valmistumine tänavusteks KOV-valimisteks ning kes on nende Tallinna ja muude linnade meerikandidaadid. Postimehe arvamusportaal küsib selle valguses ekspertidelt, milliseks hindavad nad erakondade Tallinna linnapea kandidaatide valikut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles