SDE heitis Paldiski endise abilinnapea Martõnjaki erakonnast välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus arvas esmaspäeval parteist välja Paldiski endise abilinnapea ja praeguse volikogu liikme Andrei Martõnjaki, kes kritiseeris enda välja antavas ajalehes SDE juhatuse liikme, Paldiski linnapea Stanislav Tšerepanovi tegevust.

Martõnjak annab koos Paldiski endise linnapea Jaan Möldriga välja ajalehte Paldiski Elu, mis suhtub kriitiliselt SDE juhatuse liikme Stanislav Tšerepanovi juhitavasse linnavalitsusse.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus arvas Andrei Martõnjaki erakonnast välja Paldiski osakonna ettepanekul, ütles SDE peasekretär Indrek Saar BNSile.

Paldiski osakonna juhatuse avalduse kohaselt eksis Martõnjak erakonna põhikirja punkti vastu, mille kohaselt kohustub liige hoidma oma käitumisega kõrgel erakonna mainet.

«Erakonna juhatus soovis enne otsuse tegemist ka Martõnjakiga kohtuda, kuid ta ei pidanud kahjuks sellist kokkusaamist võimalikuks. Erakonna juhatus arutas esmaspäeval Paldiski osakonna avaldust ning otsustas konsensuslikult arvata Andrei Martõnjak Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmeskonnast välja,» ütles Saar.

«Kõige lihtsamini kirjeldatav tegu on tõenäoliselt see, et ta andis koos esimese astme kohtus süüdi mõistetud Paldiski endise linnapea Jaan Mölderiga välja lehe Paldiski Elu, kus ta kahjustas erakonna mainet oma artikliga. See oli kõige konkreetsem dokumentaalne asi,» lausus Saar. SDE peasekretäri sõnul ei oska ta peast konkreetset näidet Martõnjaki kirjutise kohta välja tuua, kuid see oli tema sõnul Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda mustav.

Saar märkis, et SDE Paldiski osakonna ja Martõnjaki koostöö ei ole laabunud juba pikemat aega ning erakond ei saa teda vägisi partei liikmeskonnas hoida, kui ta kohaliku osakonnaga ühist keelt ei leia.

Andrei Martõnjak ütles BNSile, et ta ei pidanud vajalikuks esmaspäeval SDE juhatuse koosolekule minna, kuigi ta sinna kutse sai. Ta möönis, et SDE juhatus tõi tema väljaarvamise peamise põhjusena välja Paldiskis välja antavas ajalehes ilmunud kirjutisi.

«Minu seisukoht on rohkem linnalähedane ehk linnaelanike huvide kaitsmine. Praegune linnapea Stanislav Tšerepanov on paika pandud kohalike oligarhide poolt ja see ongi konflikti põhjus. Ma ei oska öelda, mis erakond niimoodi valuliselt reageerib ja kelle huviorbiiti ma riivanud olen,» lausus Martõnjak.

Stanislav Tšerepanov sai Paldiski linnapeaks tänavu veebruari alguses. Tšerepanov oli kuni SDE ja Vene Erakonna Eestis (VEE) ühinemiseni VEE esimees. Mullu jaanuaris sai Tšerepanov SDE ja VEE ühinemise järel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimeheks. Mullu novembris valis SDE üldkogu Tšerepanovi erakonna juhatuse liikmeks.

Martõnjaki sõnul ei kavatse ta erakonna juhatuse otsuse vastu protsessima hakata. «Kui erakonna funktsionäärid on seda nii ette näinud, ei näe ma vajadust hakata ennast tõestama, et ma olen süütu, ma pean selleks endast liiga palju lugu. Mul jätkub Paldiskis piisavalt tegevust opositsioonis olles,» lausus Martõnjak.

Andrei Martõnjak oli SDE liige alates 1997. aasta aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles