Sotsid pakkusid töötustülile omapoolse lahenduse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaupo Kott

Täna kogunenud sotsiaaldemokraatide juhatus pakkus lahenduse töölepingu seaduse muutmisele, millega on nende sõnul nõus nii töövõtjad kui tööandjad ning mis jääb 3-protsendise töötuskindlustuse maksumäära sisse. 


«Uus seadus jõustuks ja need sätted, mis muudavad töötukassa kohustusi suuremaks, lükkuvad mõnevõrra edasi. Jätkuvalt jääks sama suureks hüvitis ja isikute ring, kel on õigus hüvitist saada,» kirjeldas Postimees.ee'le kompromissi sisu erakonna aseesimees Eiki Nestor.

Sotside lahendusvariandi kohaselt jääksid koondamishüvitised praeguseks (50 ja 40 protsenti) ning töötuskindlustusmaks oleks 3 protsenti.

Muutuks aga see, et ka tööandjad peaksid tegema järeleandmisi. Kui uus töölepinguseadus veeretab koondamistasude maksmise põhiraskuse ettevõtjatelt töötukassale, siis sotsid veeretaksid selle osaliselt firmajuhtide õlule tagasi.

Alafond aitab

Enamiku hüvitisest maksaks jätkuvalt kinni tööandja, kuid tööandja saaks praegusega võrreldes lihtsamini küsida töötukassast - täpsemini sealsest tööandjate alafondist - toetust koondamiseks.

Iga firma saaks siis iga koondamise puhul paluda töötukassalt abi moel, nagu praegu saab teha kollektiivsete koondamiste puhul. «Olgu kas 1, 2 või 20 koondatavat, vahet ei oleks.»

Näiteks kümme aastat töötanud inimese koondamise korral maksaks kolme kuu valuraha tööandja ise ja ühe kuu raha tuleks tööandjate alafondist töötukassalt. 

Abi väikeettevõtjaile

Nestori sõnul võidaksid muudatusest enim väikeettevõtjad, mis praegu töötukassast koondamiste korral abi ei saa, kuid kus on praegu olukord kõige raskem.

«Meil on olemas lahendus töölepingu seaduse muutmiseks, mis tagab töötukassa jätkusuutlikkuse, kuid samas ei tõsta töötuskindlustuse makset ja tagab töötajatele piisavad tagatised,» kommenteeris tänase juhatuse koosoleku vilju sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.

Sotsiaaldemokraatide juhatus kinnitas, et erakond ei nõustu sellise töölepingu seaduse muutmisega, mis ühepoolselt kahjustab kümnete tuhandete töötuks jäänud inimeste huve.

Kohtuvad homme

Nestori sõnul on sotsidel kavas edastada oma seisukohad koalitsioonipartneritele ning enne homset valitsusliidu eestseisuse koosolekut pole neil kohtumisi teiste erakondadega plaanis.

Alates 1. juulist jõustuv töölepinguseadus suurendab järsult töötukassa kulusid ning ähvardab töötukassat pankrotiga, kui seadust lähiajal ei muudeta.

Sotsiaaldemokraatide juhatusse kuuluvad esimees Jüri Pihl, peasekretär Randel Länts, Peeter Kreitzberg, Katrin Saks, Indrek Saar, Marju Lauristin, Eiki Nestor, Ivari Padar, Tõnu Ints, Epp Klooster, Reet Laja, Jarno Laur, Marianne Mikko, Sven Mikser, Jüri Morozov, Heljo Pikhof, Kadi Pärnits, Maris Sild, Kaido Tamberg ja Rannar Vassiljev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles