Arrak: külmutame pensionid, ärme langeta

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Ove Maidla

Majandusteadlane Andres Arrak nimetas tänavust pensionitõusu veaks, kuid leidis, et sel aastal ei tohiks pensione enam langetada.


«Praegu ei saa enam pensione langetada, ennem hoiame tõusu vaka all,» kommenteeris Arrak Postimees.ee'e võimalusi pensioniraha abil riigieelarve auku lappida.

«Totaalne viga tehti ära sellega, et 5 protsenti üldse tõsteti,» kommenteeris ta valitsuse otsust kevadel pensione tõsta.

«Pensionärid on väga privilegeeritud. Sellel aastal ei ole ühtegi seltskonda, rääkimata erasektorist, kus kellegi sissetulek 5 protsenti suureneks.»

Valitsus on lõksus

Arraku sõnul on valitsus just oma varasema otsuse tõttu lõksus. «Valitsus ei saa praegu öelda, et me lubasime teil 5 protsenti protsenti tõsta, aga tegelikult nüüd ei tõsta. See oleks enesetapp. Üks šanss mängiti lihtsalt maha.»

Arraku sõnul saaks lahendusena lõpetada ära pensionide indekseerimise, mis sunnib tõstma pensione sotsiaalmaksu laekumiste kasvuga samas rütmis, kuid teisalt ei luba sotsiaalmaksu tulude langedes pensione langetada.

Indekseeritud pension pidi sel aastal tõusma algsete plaanide kohaselt 14 protsenti, kuna eelmisel aastal kasvasid palgad 14 protsenti.

Liigne palgakasv tõi anomaalia

«Palkade ennakkasv aastatel 2006-2007 oli totrus, millest oli vaja lahti saada - tootlikkus ei kasvanud järgi. Praegu lähevad palgad alla ja me taastame normaalse seisundi,» kommenteeris Arrak.

«Nüüd, kui me eelmise perioodi totruse läbi selle indekseerimise kanname või oleksime kandnud sellesse perioodi üle, siis oleks see topelt-totter. Pensionitõus 14 protsenti oleks olnud niikuinii totter, ka 5 protsenti on rumal.»

Pension külmutada

Seega soovitas Arrak lükata lahendusena pensionitõus lähiaastatel edasi. Ta lisas, et deflatsiooni tingimustes ei peaks see olema probleem, sest pensioni samaks jäädes tõuseb ikkagi pensionäri ostujõud.

Endine rahandusminister Taavi Veskimägi ja eksmajandusminister Meelis Atonen leiavad, et riigi rahamure lahendamisse peavad panustama ka pensionärid, kusjuures soovitatakse mõelda ka pensionide alandamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles