Kaju: rahvakogu tulemused on vastuolus harta alustajate ootustega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lauluväljakul toimus laupäeval rahvakogu arutelupäev, kus kujundatakse seisukoht kokku 18 küsimuses.
Tallinna lauluväljakul toimus laupäeval rahvakogu arutelupäev, kus kujundatakse seisukoht kokku 18 küsimuses. Foto: Liis Treimann

Rahvakogu tulemused on mõneti vastuolus harta liikumise alustajate ootustega, sest kui hartalased ütlesid sisuliselt, et praegused Toompeal olijad peaksid sealt kaduma, siis rahvakogu viis kriitika olemasoleva poliitilise korralduse sängi, ütles suhtekorraldaja Andreas Kaju.

Kaju rääkis saates «Vabariigi kodanikud», kus arutleti, kas ühiskonnas käärinud protestivaim leidis rahvakogus sisuka väljundi, et rahvakogu tulemused on ennekõike kasuks Eesti olemasolevale valitsemissüsteemile ja poliitilisele korrale ning kõigile parlamendierakondadele.

«Tegelikult on see, mis juhtus, mõneti vastuolus harta liikumist alustanute ootustega: kui harta ütles, et Eesti poliitiline süsteem ei oma legitiimsust ehk sisuliselt need, kes täna on Toompeal, peaksid sealt kaduma, siis see, mis toimus, kuhu rahvakogu selle süsteemivastase kriitika viis, ta viis ikka olemasoleva poliitilise korralduse sängi,» selgitas ta.

See kriitika ei olnud Kaju sõnul enam kuidagi süsteemivastane, vaid kõigile arusaadavas ja aktsepteeritavas formaadis.

«Küllap see ongi nüüd hartalastele väljakutse, mis nad teevad - kas nad aktsepteerivad, et süsteemivastasest kriitikast sai kriitika süsteemi sees, mida süsteem peab ise suutma filtreerida ja sealt teha enda õigeid järeldusi,» nentis Kaju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles