Arrak: riigiaparaadis saaks palku kärpida 20-30 protsenti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Majandusteadlase Andres Arraku sõnul saaks riigiametnike palku kärpida tegelikult 20-30 protsenti, kuna eelmistel aastatel tõusid neil palgad umbes samas suurusjärgus.


«Eelmine aasta tõusis riigiaparaadis - ma ei räägi tuletõrjujate-õpetajate palkadest - palk minu teada 20 protsenti,» rääkis Arrak Postimees.ee'le.

«Eelmisel aastal oli aga juba selge, et majandus on allapoole pööratud. Ja kui nad nüüd räägivad 8 protsendist, siis see on lihtsalt sulimängimine,» viitas ta plaanidele vähendada ministeeriumides palku.

«Riigiaparaadis tuleks võtta miinus 20 või kui vaja, siis 30 protsenti, sest neil tõusis palk viimase paari aastaga ennaktempos võrreldes erasektoriga ja see oli ennekuulmatu, see oli sigadus.»

Arrak meenutas, et ka eelmistel kärpekordadel üritasid ametnikud ikka tõmmata kokku mujalt, peaasi, et ei peaks enda palkade kallale minema.

Tema sõnul ei ole õige panna valitsusaparaati ühte patta teiste riigiteenistujatega, nagu seda vahepeal üritati teha, ning nõuda, et ametnikel ja õpetajatel kärbitaks palku võrdselt 8 protsenti, sest palgatõus ei olnud kõigil võrdne.

Arrak ütles, et kui tema teha oleks, siis tema hetkel tuletõrjujate ja õpetajate palku üldse ei vähendaks.

Teisipäeva õhtul leppis valitsuskabinet kokku, et kõigi ministeeriumide ametnike palk väheneb kaheksa protsendi võrra. Algselt oldi plaanitud teha sarnane palgaalandus kõigile riigiteenistujatele.

Otsustati ka, et ministeeriumid peavad oma tänavuse teise poolaasta kulusid kärpima veel 11,8 protsenti, kusjuures selle numbri sisse võib jääda ka 8-protsendisest kärpest pääsevate riigiteenistujate palkade vähendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles