Karin Tammemägi: pilt ise oli üks suur vale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammemägi
Karin Tammemägi Foto: Erakogu

«Supiköögi ülalpidamiseks on raha puudu. Sööjate arv kasvab, sest vaesus kasvab, aga linnaosavalitsus otsustab vaba raha eest poliitikute piltidega kalendreid edasi trükkida, sest vaene inimene tahab ka teada, mis nädalapäev on. Mis on sellel pildil valesti?» küsis näitleja Mari-Liis Lill eilsel loomeliitude kõnekoosolekul riigikogus.

Kuna juhtum viitas hiljutistele artiklitele Põhja-Tallinnast, küsis Postimehe arvamusportaal linnaosa vanemalt Karin Tammemägilt, mis sel pildil valesti võib olla. Järgnev on Tammemägi vastus.

Lugesin kõne läbi, selles oli mõtteid, millelt ka ennast olen tabanud. Teie poolt esile tõstetud lõik kinnitas minu kogemust, et neljas võim ehk ajakirjandus on võimas ning näitab üsna tihti olukordi ebaõiges/ebaõiglases valguses selle eest vastutust võtmata. Nii ka sel korral.

Eesti Päevaleht avaldas selle artikli, millele kirjeldatud lõik tõenäoliselt vihjab, küsimata linnaosa selgitust, kuigi see on kriitilise sisuga artikli puhul nõutav. Oleks ajakirjanik soovinud olla objektiivne ja linnaosa kommentaari tol korral küsinud, siis oleks ta teada saanud, et linnaosa eestvedamisel oli juba menetluses supiköögile ressursside eraldamine.

Miks külvas ajakirjanik segadust ja hirmutas supiköögi tuge vajavaid inimesi, esitas valesid? Miks seda meie meediaväljaannete puhul nii tihti juhtub? Neljanda võimu esindajad kasutavad jõupositsiooni ja loovad pilte, mille kummutamiseks peavad asjaosalised pöörduma pressinõukogu poole. Taoline võimu kuritarvitamine teeb kurvaks ja sellega peaks iga meediaväljaanne võitlema.

Kahjuks toodetakse täna klikkide nimel artikleid, mis lihtsustavalt vastandavad erinevaid osapooli, aga tõsiste probleemide kajastamise tase on pehmelt öeldes nõrk. Koostööpartnerite vastandamise laastavast mõjust ei hakka ma siinkohal rääkimagi. Tõde pole enam eesmärk, mille poole neljas võim püüdleb. Mis siis oli ajakirjaniku poolt loodud pildil valesti? Vastus: pilt ise oli üks suur vale.

Kuna Tammemägi hinnangul on Mari-Liis Lille esitatud pilt valesti maalitud, küsisime kommentaari ka «kunstnikult» ehk Eesti Päevalehe ajakirjanikult Kadri Ibruselt. Vastust saate lugeda siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles