Minister: Mäekeri vabastamisega säästeti riigile 200 000 krooni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder väitis riigikogus opositsiooni arupärimisele vastates, et taimetoodangu inspektsiooni peadirektori vallandamisega säästeti riigile 200 000 krooni.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder vastas riigikogu liikmete Villu Reiljani, Karel Rüütli, Ester Tuiksoo, Tarmo Männi, Jaanus Marrandi ja Mai Treiali 5. mail esitatud arupärimisele taimetoodangu inspektsiooni peadirektori õigusvastase vallandamise kohta, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Arupärijad viitasid Tallinna ringkonnakohtu aprillikuisele otsusele, millega  ennistati tööle tagasi taimetoodangu inspektsiooni peadirektor Mart Mäekeri, kes oli ministri käskkirjaga töölt vabastatud.

Arupärijad osutasid, et seoses sellega mõistis kohus ministeeriumilt Mäekeri kasuks välja töölt eemaloleku eest töötasu ligi pool miljonit krooni ja menetluskulud 42 000 krooni. Arupärijad küsisid, kuidas minister hindab oma käitumist ja kas minister kavatseb hüvitada riigile tekitatud kahju.

Mart Mäeker vabastati ministri selgituse järgi teenistusest põhjusel, et ta määras endale ebaseaduslikult tulemustasu summas 30 173 krooni ja maksis enda õigusabi eest riigieelarve vahenditest 10 738 krooni.

Selles kohtuvaidluses, kus Mart Mäeker nõudis oma ennistamist ja põllumajandusministeerium nõudis tekitatud kahju hüvitamist, otsustas esimese astme kohus, et põllumajandusministeerium toimis teenistusest vabastamisel õigesti ja rahuldas ka nõuded Mart Mäekeri vastu. Ringkonnakohus tegi aga samas vaidluses vastupidise otsuse. Selles vaidluses jääb Seederi kinnitusel lõppsõna riigikohtule.

«Kui rääkida otseselt rahasummadest, siis välditi inspektsiooni palgafondist 200 000 kroonise suuruse summa ebaotstarbekas kasutamine, mille Mart Mäeker tahtis enda koostatud esildise ja selle alusel tehtud käskkirja järgi maksta oma suva järgi valitud teenistujatele juba 2008. aasta alguses. Seoses Mart Mäekeri vabastamisega jäi see käskkiri realiseerimata ja riigile säästeti 200 000 krooni,» ütles minister parlamendi ees.

«Asjaolu, et kohtud karistuse tühistasid, ei muuda Mart Mäekeri poolset õiguserikkumist olematuks, kuivõrd karistamise otsuse tühistamise põhjuseks oli menetlustähtaja ületamine ehk formaalne õiguslik põhjus – kohus ei andnud sisulist hinnangut õigusrikkumisele,» toonitas Helir-Valdor Seeder. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles